Agenda - Past events

next > ← back to overview < previous
Thursday 24 January 2013
Design Matters #4 Fashion versus Design
Amsterdam, Pakhuis de Zwijger
Design Matters #4 Fashion versus Design

Het tweemaandelijkse live-magazine Design Matters brengt tijdens de Amsterdam Fashion Week de speciale thema-avond Fashion versus Design. De belangrijkste overeenkomsten en verschillen in de werkwijze van modeontwerpers en (product)ontwerpers worden ontrafeld, waarna onderzocht wordt hoe beide disciplines van elkaar kunnen leren.

De omloopsnelheid van producten is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Naast de meubelbeurs in Milaan zijn er inmiddels diverse andere momenten waarop ontwerpers nieuwe producten moeten tonen. Ook de toenemende media-aandacht dwingt ontwerpers tot een hogere output. De manier waarop modeontwerpers omgaan met deze druk kan als een inspiratie dienen.

Tegelijkertijd proberen veel modeontwerpers zich juist te ontrekken aan de het dwingende keurslijf van elke seizoen een nieuwe collectie door het presenteren van tijdloze collecties. Ook treden - met name jonge - modeontwerpers vaker met het ontwerpen ruimtelijke installaties en zelfs gebruiksvoorwerpen buiten het traditionele vakgebied.

Naast deze verschillen zijn er ook tal van overeenkomsten tussen beide disciplines. Zo kunnen ontwerpers van mode en producten elkaar inspireren op gebied van kleurgebruik en materiaal, veel textiel.

Spreker op deze avond is professor Fashion Design José Teunissen (Artez Academy) die een presentatie geeft van haar nieuwe boek Couture Graphique (uitgeverij Terra Lannoo) waarin ze de kruisbestuiving tussen mode en grafisch ontwerp verkent. Kiki van Eijk vertelt hoe zij zich als productontwerper laat beïnvloeden door zowel de creatieve als ook de commerciële aspecten van de mode-industrie; Van Eijk werkt zowel voor modemerken als Hermés als meubelindustrie. Borre van Akkersdijk geeft inzicht hoe de manier waarop hij zich als modeontwerper laat inspireren door productdesign; hij studeerde in 2010 af aan de Design Academy Eindhoven. Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut voor Architectuur, Mode & Design en medeoprichter van het modelabel So verzorgt een gesproken column. Gijs Stork en Manon Schaap bieden met Salon een podium aan mode, design en beeldende kunst; zij verzorgen een visuele column waarin inspirerende kruisbestuivingen tussen deze disciplines worden getoond. Aan dit programma worden nog een internationaal succesvol ontwerpduo en een aanstormend modetalent toegevoegd.

Samenstelling en presentatie is in handen van Jeroen Junte, auteur van het boek Hands On: Dutch Design in de 21st eeuw en designcriticus voor o.a. de Volkskrant.

Gratis entree

Meer informatie: http://www.dezwijger.nl/page/63137/nlFacebook shareComments
Er zijn geen comments