08
Jun

Couture Graphique

Couture Graphique

Couture Graphique is een nooit eerder vertoonde expositie over de relatie tussen mode en grafische vormgeving. In deze tentoonstelling worden de communicatieve en decoratieve aspecten van kleding en accessoires, als vorm van communicatie, gepresenteerd.

Kleding is een belangrijke uitingsvorm geworden en het mag daarom weinig verbazingwekkend zijn dat er tegenwoordig meer textiel wordt geprint dan papier. Kleding vertegenwoordigt de persoonlijkheid en boodschap van de drager. Grafische vormgeving speelt dan ook een belangrijke rol in mode. Deze rol gaat tot en met draagbare technologieën, waarin kleding wordt gebruikt als interface voor communicatietechnologie.

Met mode communiceren we dagelijks. We maken duidelijk wie we zijn door ons lichaam bewust aan te kleden. In de laatste decennia zijn prints, patronen en andere grafische elementen steeds invloedrijker geworden in de mode.

Niet alleen advertenties in winkels, verkeersborden en reclameborden worden tegenwoordig als bronnen van informatie gezien, maar ook gebouwen, auto’s, hogesnelheidstreinen, vliegvelden en kleding. We leven in een informatiemaatschappij. In het verleden bestond de samenleving uit spullen, tegenwoordig bestaat de samenleving uit informatie. Objecten in een fysieke ruimte worden een communicatiekanaal en krijgen een communicatieve betekenis.

De relatie tussen grafisch ontwerp en mode ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw met de ontwerpen van Sonia Delaunay. In de jaren tachtig verleggen modehuizen massaal de focus van het kledingstuk naar een total look waarin een heldere, overkoepelende visuele stijl het imago en hand-schrift van de ontwerper benadrukt. Bij de grote modehuizen wordt deze relatie nu strategisch ingezet: het merk en de brand identity worden behandelt als een modeobject. We hebben daarom het initiatief genomen om een internationale tentoonstelling te organiseren de die ontwikkelingen uit de laatste eeuw in de relatie tussen grafische vormgeving en modedesign toont.

MOTI heeft José Teunissen (lector modevormgeving aan de ArtEZ hogeschool in Arnhem en sinds 2009 gastlector aan de University of Arts in Londen) uitgenodigd om het onderwerp Couture Graphique diepgaand te onderzoeken en om als curator een tentoonstelling samen te stellen. Naast de expositie verschijnt half januari ook het boek Couture Graphique over het onderwerp grafische vormgeving en mode. Het boek is te koop in onze shop en in boekhandels in heel Nederland. 

Rondleiding Couture Graphique
Bent u op zoek naar een bestemming voor een dagje uit, teamdag of aanvulling op het lesprogramma van uw leerlingen? Een rondleiding door Couture Graphique is inspirerend voor leerlingen van mode opleidingen, maar ook voor (toekomstige) marketing-, communicatie- en designprofessionals. MOTI verzorgt graag een uitgebreide rondleiding of maakt met u een programma op maat.

Meer informatie vindt u hier: http://www.motimuseum.nl/nl/tentoonstellingen/nu/couture-graphique/880


Facebook shareComments
Er zijn geen comments