09
Jun

M°BA 13: FETISHISM in FASHION

M°BA 13: FETISHISM in FASHION

Trend Forecaster Lidewij Edelkoort is de curator van de vijfde editie van de Mode Biënnale Arnhem (M°BA). Edelkoort heeft, in reactie op de stromingen die zij ontwaart in de maatschappij, gekozen de wereld van de mode te bekijken vanuit het fetisjisme.

M°BA 13: FETISHISM in FASHION is een serie exposities en evenementen die de passionele en rituele band van het publiek met mode en accessoires onderzoekt en in kaart brengt. Arnhem is dé modestad van nederland en thuisbasis van de beroemde mode afdeling van ArteZ. Edelkoort zelf genoot haar opleiding aan dit instituut. In 2013 viert ARTEZ Fashion Design haar 60-jarige bestaan. De biënnale nestelt zich van 8 juni tot en met 21 juli midden in de binnenstad van Arnhem. Hier vinden tijdens de biënnale tal van activiteiten plaats waaronder exposities, seminars, een filmfestival, dans- en performance installaties.

De hoofdexpositie FETISHISM in FASHION bestaat uit 13 ruimtes waarin de fascinerende, wonderlijke en verstrekkende wereld van het fetisjisme wordt blootgelegd. De ware aard van het fetisjisme komt tot leven aan de hand van kleding, accessoires, fotografie, film en een mix van media. Sjamanisme, infantilisme, legendes, nudisme, en nomadisme zijn een paar van de intrigerende trefwoorden die het hart vormen van deze expositie.
FETISHISM in FASHION  wordt tentoongesteld in M°BA CENTRAAL (Kenniscluster, Kortestraat 16 Arnhem) een imponerend nieuw gebouw in het hart van de stad.

Edelkoort begon het proces van fetishism in fashion: “Als groot liefhebber van kleding en textiel heb ik besloten om de obsessie voor mode te analyseren en te ontleden door deze biënnale te wijden aan het verschijnsel van het fetisjisme. Een analyse die gaat over de behoefte om onszelf te ontdekken en te bedekken tot de meest excentrieke extremen waartoe het verlangen naar schoonheid en geborgenheid kan aanzetten. Een studie van de sterke connecties die bestaan tussen een kledingstuk en de drager, de erotische passie die een paar schoenen kan veroorzaken of de emotionele ervaring die de tactiliteit van textiel ons kan brengen. Onze vergaande verhouding met een merk, de aanbidding van een designer.”

In de periode van 8 maart tot 31 maart periode is er tijdelijk een early bird beschikbaar voor € 15,-

Buiten de hoofdexpositie om kunnen bezoekers van de biënnale eveneens genieten van:

ELEVATION
Schoenontwerpers Marijke Bruggink & Marlie Witteveen zijn de co-curatoren van een expositie rondom het fenomeen van de schoen. hierin staat onze obsessie om onszelf letterlijk te “verheffen” door middel van ons schoeisel centraal. in elevation volgen beide co-curatoren het spoor van stelten en stiletto’s, hakken en wedges van de vroege historie tot de meest fantasierijke en avantgardistische ontwerpen nu.

SECRET OF THE APRON
De eenvoudige oervorm van het schort wordt nader onderzocht in een expositie die refereert aan de geschiedenis van dit bijzondere kledingstuk. Lidewij Edelkoort cureert het Geheim van de schort en analyseert diens regionale en rurale invloeden aan de hand van de iconische werken van de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels. De schort is een bekend voorwerp van fetisjistisch gedrag door zijn seksuele lading en symboliek van dienstbaarheid; de tuniek van de verpleegster, de sloof van de kelner en het witte gesteven schortje van de dienstbode komen allen aan bod in deze installatie.
het Geheim van de schort stelt tevens de winnaar van de NRC De Luxe ontwerpwedstrijd tentoon.

ASVOFF
in 2008 richtte de internationaal vermaarde mode- en video journaliste Diane Pernet haar A Shaded View on Fashion Film (Asvoff) op. Hiermee lanceert zij ‘s werelds eerste filmfestival geheel gewijd aan het thema van mode in film. Asvoff laat niet alleen korte films zien op het gebied van mode, stijl en cosmetica, maar is daarnaast een internationaal en reizend evenement waar naast film ook documentaires, conferenties, performances en installaties deel van uitmaken. Geïnspireerd door het woord fetisjisme zal ASVOFF Arnhem te zien zijn tijdens de biënnale in het auditorium van MoBA CENTRAAL tijdens het weekend van 22 en 23 juni 2013 met een lancering en award-uitreiking op vrijdag 21 juni 2013.

SeminAr
Op 25 en 26 juni vindt één van de hoogtepunten van de biënnale plaats: een tweedaags internationaal seminar waar nader wordt ingegaan op het fenomeen fetishism in fashion. creatieve denkers en ontwerpers van over de hele wereld gaan met elkaar in gesprek over mode, kunst en design, sociologie en psychologie. Lidewij edelkoort opent dit inspirerende evenement met een lezing. Kaarten zijn slechts beperkt voorradig. Voertaal: engels.
Voor meer informatie over het programma en tickets, houd de website in de gaten via www.moba.nu.

Mode Biënnale Arnhem Broerenstraat 45 6811 EB Arnhem Postbus 440 6800 AK Arnhem T +31 26 370 44 26

Andere locaties in Arnhem met aanvullende tentoonstellingen en evenementen:

FASCINATION
Arnold van Geuns & Clemens Rameckers, het creatieve team achter RAVAGE, zijn de co-curatoren van een intieme expositie over het fetisjisme en de man. Deze tentoonstelling onthult de band van mannen met hun ondergoed, accessoires, schoenen, geuren en geheimen.

(MAKE) Believe
Hans Demoed & Geert de rooij, de oprichters van het modemerk the People of the Labyrinths, hebben religie als uitgangspunt verkozen om onze welhaast spirituele relatie met kleding en merken te duiden. De tentoonstelling wordt omgetoverd tot een multimediale tentoonstelling die de verafgoding van mode zowel zal bevragen als vieren.

HURRAY!
Om het 60-jarig bestaan van de mode afdeling van ARTEZ luister bij te zetten heeft Lidewij Edelkoort 60 studenten van 6 europese mode opleidingen gevraagd om gezamenlijk de laatste stand van zaken te tonen op het gebied van modevormgeving. Tien studenten van ARTEZ worden vergezeld door andere studenten om het thema fetisjisme vorm te geven. Deelnemende scholen zijn onder andere: Florence’s Polimoda, Artesis hogeschool Antwerpen, Londen’s royal College of Art.

INTRODANS
Introdans presenteert op 7 en 8 juni Dansersmaken 2013 in de schouwburg van Arnhem. Introdans dansers Aymeric Aude, Mirko Campigotto, Laurent Drousie, Karin Lambrechtse en Jorge Pérez Martínez geven hun eigen interpretatie van het thema BURLESK/CLOWNESK met nieuw en uniek werk voor een fetisjistische cabareteske ervaring.

SHOWS
Het stadsprogramma van MoBA omvat een serie modeshows die zullen worden gehouden in het hartje van de Arnhemse binnenstad. De shows vormen een podium voor lokaal en nieuw talent. Op 6 en 7 juni worden de Graduation shows van ArteZ gehouden op industriepark Kleefse Waard. Tickets zijn te koop via: www.artez.nl

MoBA directeur Olga Godschalk is verheugd over deze bijzondere editie van de biënnale: “Moge de inhoud van MoBA 13 | fetishism in fashion u verwonderen zoals deze ons heeft verwonderd. We zien er naar uit u te verwelkomen in Arnhem!”

Een overzicht van shows, data en tijden zijn te zijner tijd te vinden op de website moba.nu

Mode Biënnale Arnhem Broerenstraat 45 6811 EB Arnhem Postbus 440 6800 AK Arnhem T +31 26 370 44 26


Openingstijden MoBA CENTRAAL is zeven dagen per week geopend van 11:00 uur ‘s ochtends tot 18:00 uur ‘s avonds. Op donderdagavonden is de tentoonstelling tot 21:00 uur geopend.

BOEK
Speciaal voor MoBA 13 : fetishism in fashion geeft Lidewij edelkoort een boek uit. uitgever fRAMe verzorgt de publicatie. Deze bijzondere uitgave zal de volgende onderwerpen bevatten; de ontwikkeling van smaak van geboorte tot volwassenheid, de verheffing van de schoen tot steeds grotere hoogte, de psychologie achter merken, de effecten van het infantilisme, de kracht van de kleur zwart, het groeiende fetishisme van objecten, de fascinatie met vlechten, de interactie met architectuur, mode en het lichaam.

Dit boek is een onmisbaar naslagwerk waarin deze golf van intense creativiteit en experimenten is gedocumenteerd. het boek is rijk aan bijzonder fotowerk en bevat essays over kunst, kleding, design, textiel, voedsel, en cosmetics. De band die ons verbindt met deze onderwerpen wordt diepgaand behandeld en onthuld.

Verkoopprijs: € 35,-
Datum van verschijning: 8 juni 2013


TICKETS
De prijs van een passe partout (moBA PASS) is € 20,-
MoBA Pass geeft gedurende de biënnale van 8 juni tot en met 21 juli 2013 (eenmalig) toegang tot de hoofdexpositie en aanvullende exposities.
in de periode van 8 maart tot 31 maart periode is er tijdelijk een early bird beschikbaar voor € 15,-

Voor meer informatie: www.moba.nu


Facebook shareComments
Er zijn geen comments