28
Nov

Carli Hermès 25 jaar topfotograaf – de kunst van het verleiden t/m 26 januari

Carli Hermès 25 jaar topfotograaf – de kunst van het verleiden t/m 26 januari

Erotisch, eigentijds, prikkelend, bevreemdend en verleidend zijn al 25 jaar de belangrijkste kenmerken van het werk van topfotograaf Carli Hermès. Of hij nu in opdracht fotografeert of vrij werk maakt, zijn beelden zijn altijd prikkelend, spannend en op verrassende wijze gestileerd. De tentoonstelling toont voor het eerst in museale context een overzicht van hoogtepunten en sleutelwerken uit het foto- en filmoeuvre van Carli Hermès.

Erotiek en vervreemding
Water, vuur, stijlvolle interieurs en woestijnlandschappen vormen surrealistische decors waarin dromen werkelijkheid lijken te worden. Het verlangen te kunnen vliegen en zo de zwaartekracht te trotseren komt steeds terug in de beelden van Carli Hermès. Met uitgesproken vormen, kleuren en menselijk expressie vertelt hij een verhaal van en over mensen.

Erotiek en een vervreemdende werkelijkheid spelen steeds een belangrijke rol in zijn werk. De scheiding tussen de autonome kunstenaar die vrij werk maakt en de fotograaf die in opdracht een reclamecampagne produceert, is bijna niet te maken. Ze komen uit elkaar voort en lopen in elkaar over. Carli Hermès deelt dit met generatiegenoten als Inez van Lamsweerde en Erwin Olaf.

Omstreden campagnes
De carrière van Hermès kreeg in 1992 een vliegende start met twee reclamespots voor Droste Cacao. Hierin combineert hij het moederschap met erotiek en laat hij tieners uitgebreid met elkaar zoenen. De verleiding die uit dit werk spreekt, is groot en zal ook later een belangrijke rol in zijn werk blijven spelen.

De Reclame Code Commissie verbood uiteindelijk verdere uitzending van de spots. Een aantal jaar later moest hij zich met de controversiële reclame voor Suit Supply opnieuw verantwoorden.

Carli Hermès
Carli Hermès (Schijndel, 23 april 1963) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Bournemouth School of Art in Engeland. Hij werd internationaal bekend met zijn reclamefotografie voor merken als Martini, Philips, Nike, Suit Supply en de KLM. Ook maakt hij modereportages voor toonaangevende internationale bladen en portretteert hij (internationale) bekendheden. Daarnaast ontwikkelt hij beeldcampagnes voor ideële organisaties als Oxfam Novib.

Carli Hermès is bovendien actief als regisseur van commercials en video’s voor onder meer G-Start, Royal Club en NS. Hij zat van 2006 tot 2007 in de jury van het programma Holland's Next Top Model. Hermès is pionier van de zogenaamde ‘Photoshop-generatie, die met computerprogramma’s de beelden digitaal bewerkt en manipuleert.

Het werk van Carli Hermès wordt tentoongesteld in diverse musea en galeries, waaronder het Groninger Museum, Galerie Rademakers in Amsterdam en de Kunsthal in Rotterdam. Een aantal museum waaronder het Groninger Museum kocht werk aan van Hermès.
Facebook shareComments
Er zijn geen comments