23
Oct

Moda made in Italy

Moda made in Italy
Van donderdag 20 juni 2013 tot en met zondag 9 februari 2014 brengt Modemuseum Hasselt de tentoonstelling Moda. Made in Italy.

De expo toont aan de hand van uiteenlopende thema’s de bijzondere maar complexe geschiedenis van de Italiaanse mode. Beginpunt is de periode na de Tweede Wereldoorlog.
Dankzij de filmindustrie en de link met Hollywood krijgen ontwerpers in Rome (“Hollywood aan de Tiber” bijgenaamd) bijzonder veel aandacht. Maar het is in grote mate de Florentijnse zakenman Giovanni Battista Giorgini die door modeshows te organiseren ervoor zorgt dat Italië vanaf de jaren 50 een prominente rol gaat spelen in het internationale modelandschap.

Deze evenementen krijgen veel aandacht van internationale pers en aankopers, en worden beschouwd als de commerciële geboorte van de Italiaanse mode. Door de combinatie van ambacht en industrie en de voorliefde voor traditie neemt de Italiaanse mode-industrie een bijzondere plaats in binnen de modewereld

In de jaren zeventig groeit het succes van de Italiaanse stijl van “La bella figura” (de mooie verschijning). Cruciaal is deze evolutie is de zich steeds verder ontwikkelende ready-to-wear industrie, voornamelijk gesitueerd in Milaan. Klinkende namen zoals Gianni Versace en Giorgio Armani spelen een cruciale rol in de evolutie naar de befaamde “Italian look”. In de daaropvolgende decennia wordt dit verder geëxploiteerd door de grote talenten die het land voortbrengt. Vandaag zijn de Italiaanse huizen vaste waarden binnen de mode, vasthoudend aan de Italiaanse beeldtaal.

Enkele namen: Valentino, Miu Miu, Emilio Schuberth, Emilio Pucci, Prada, Roberta di Camerino, Salvatore Ferragamo, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Brioni, Cerruti, Antonelli, Gianni Versace, Romeo Gigli, Lorenzo Riva, Sorelle Fontana, Andrea Cammarosano, Missoni, Gianfranco Ferrè, Moschino, …


 
 

Facebook shareComments
Er zijn geen comments