22
Feb

Een virtueel cadeautje van de modekoning

Een virtueel cadeautje van de modekoning

 

Toen de term 'virtueel museum' werd gelanceerd krulden mijn haren omhoog. Er zijn naar mijn mening namelijk plekken waar we met onze 'digitale vingertjes' vanaf moeten blijven. Noem mij ouderwets, maar wat mij betreft is op sommige plekken lichamelijke aanwezigheid een vereiste. En oké, misschien ben ik ook wel bang dat alles over 10 jaar zo erg is gevirtualiseerd dat je zelfs voor een wandeling in het bos niet meer naar buiten hoeft. De inmiddels bijna tachtigjarige Valentino Garavani dacht hier anders over. Hij opende de virtuele deuren naar zijn modehuis. Ik bracht, vergezeld door enige weerzin, een bezoek.

 

Die oude zeur van hierboven was in de eerste minuut al bekeerd. Engelen galmden. Dit is echt leuk. Iedere ruimte is ingericht als een echt museum: speels maar toch geordend. Waar je bij een bezoek aan een echt museum beknopte informatie leest over het werk waar je op dat moment naar kijkt, gaat bij het virtuele museum een  wereld voor je open. Elk werk van Valentino is voorzien van alle informatie die jij wilt weten. Eén klik op die mooie jurk en je komt terecht in een soort database van het desbetreffende werk: je ziet de schetsen, de vrouwen die de jurk hebben gedragen, foto's, uitleg over de vormen en meer. 

 

Het museum kent in totaal zo'n zeven ruimtes waarin vijftig jaar Valentino wordt uitgestald. Behalve de jurken en hun uitgebreide informatie, vind je in het museum ook veel persoonlijke informatie over de modekoning. Zo is er in één van de ruimtes werk van onder andere Andy Warhol, David Lachapelle, Annie Leibovitz en Inez van Lamsweerde geëxposeerd, die de Italiaanse modeontwerper allemaal op hun eigen manier hebben vastgelegd. Je kunt de advertorials van de jaren 60 vinden, zien wie Valentino's muzes waren in de jaren 80, een interview bekijken met wederhelft Giancarlo Giammetti en zelfs een masterclass van 'The man himself' krijgen. Tijdens deze korte masterclass showt topmodel Natalia Vodianova de meest mooie creaties terwijl de kleine Valentino Garavani in het schattige Amerikaans-Italiaans, vol passie uitleg geeft over het ontstaan ervan. 

 

Je begrijpt: mij zal je niet meer zo snel negatief over een virtueel museum horen praten. Er lopen geen andere bezoekers in de weg en je kunt veel meer informatie, rustig, tot je nemen. Aandachtspuntje hierbij is dat je al snel de tijd vergeet; bij terugkeer naar mijn bureaublad moest ik concluderen dat het drie uur later was. Toch zou ik het geen straf vinden om alle geweldige creaties nog eens met eigen ogen, én in levende lijve te zien (en te dragen!). 


Een voorproefje:

 


 


Je kunt het museum downloaden via: www.valentino-garavani-archives.org Facebook shareComments
Er zijn geen comments