24
Feb

Tassenmuseum Hendrikje toont tassen van Ferry Meewisse

Tassenmuseum Hendrikje toont tassen van Ferry Meewisse
Tassenmuseum Hendrikje toont tassen van Ferry Meewisse
Gevouwen en gebruikstassen van 13 maart t/m 29 april
 
Bij Tassenmuseum Hendrikje zijn vanaf 13 maart tassen van ontwerper Ferry Meewisse (1977) te zien. Zijn collectie frrry begon in 2002 - toen Meewisse afstudeerde aan de kunstacademie in Arnhem - met een A4-tje opgevouwen tot een portemonnee. Dit typeert zijn manier van werken: een toevallige vondst gecombineerd met de praktische toepasbaarheid van een idee. In de loop der jaren hebben de ontwerpen zich ontwikkeld van complexe geometrische vouwexperimenten tot fijne gebruikstassen.
 
De ontwerpen van frrry beginnen met een eenvoudige basis, zoals een rechthoek. Dit wordt dan een tas die in elkaar vouwt waarbij de naden niet op de hoeken zitten, maar op de plekken waar de plooien komen. De tas vouwt daardoor mooi en steeds op dezelfde manier op. Zijn maakwijze is ingenieus en doordacht en de tas is prettig in gebruik. Tassen van Meewisse staan los van trends en moeten als ontwerp en als product jaren meegaan. Verder maakt hij gebruik van materialen die goed voelen, mooi verouderen en verantwoord geproduceerd zijn. Ook probeert de ontwerper zoveel mogelijk de bestaande eigenschappen van het leer in zijn ontwerpen te gebruiken; zodat er nauwelijks verstevigingsmaterialen of een voering nodig zijn.
De tassen van Meewisse behoren sinds 2005 tot de collectie van Tassenmuseum Hendrikje. Directeur Sigrid Ivo: ‘’Meewisse is een ontwerper die vanuit een unieke visie werkt, die je nergens anders ziet. Hij heeft een concept ontwikkeld wat er nog niet was en hiermee een belangrijke plaats veroverd in de wereld van tasdesign.’’


 
Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Specialty Museum van Amsterdam.
 

Facebook shareComments
Er zijn geen comments