29
Jul

10 jaar Vlieger & Vandam bij Tassenmuseum Hendrikje

10 jaar Vlieger & Vandam bij Tassenmuseum Hendrikje

Van 6 mei t/m 29 juli 2014 is er in Tassenmuseum Hendrikje de expositie 10 jaar Vlieger & Vandam.

In de expositie laat het Tassenmuseum tassen zien vanaf het prille begin, toen het merk Vlieger & Vandam nog niet bestond, tot hun huidige. Vlieger & Vandam staat bekend om z’n unieke, grafisch interessante en provocerende collectie tassen. De Guardian Angel, een tas met het reliëf van een pistool of mes, is hun handelsmerk. Het museum toont hoe het idee achter de Guardian Angel over tijd is ontwikkeld tot het internationaal bekende merk Vlieger & Vandam.

Het ontwerpen van tassen begon in 2002 als een kunstproject. Hein van Dam en Carolien Vlieger wilden een tegengeluid geven aan de uitvergroting van de media van het gevoel van onveiligheid. De toon van politici werd destijds populistischer en gevoelens van onveiligheid voerden de boventoon in de media. Ze wilden ironisch commentaar geven op het idee dat het gevaarlijk was op straat, zonder ‘beschermengel’. In de tas was de expliciete vorm te zien van een mes of een pistool. Dragers van de Guardian Angel tas maakten zo een statement over gevoel van (on)veiligheid. Deze tassen waren voor de helft gemaakt van tweedehands vintage tassen en de andere helft was nieuw met een reliëf van een mes of revolver. In 2004 maakten ze de bewuste beslissing om zich verder te ontwikkelen in het maken van tassen en het opzetten van een label: Vlieger & Vandam was geboren. In 2005 werd de Guardian Angel opgenomen in de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York (MOMA). Het Tassenmuseum nam er een op in de vaste collectie in 2009. Inmiddels zijn ook beroemdheden als Rihanna, Fergie en Rita Ora in het bezit van een Vlieger & Vandam tas.

In het begin ontwierpen ze met een ironische ondertoon tassen met een maatschappelijk statement; dit is geëvolueerd tot het maken van opvallende tassen met bijzondere details van hoogwaardige kwaliteit. Nog steeds gebruiken ze klassieke vormen en modellen en voegen daar hun idee aan toe. De klassieke ontwerpen van de tas zien ze als een blanco schildersdoek waar ze elke keer weer een kleurrijk schilderij mee maken. In de ontwerpfase komen de kwaliteiten van Carolien Vlieger, grafisch vormgever, en Hein van Dam, product ontwerper, samen om een collectie te creëren. Ze zoeken niet naar een manier om de tas opnieuw uit te vinden, maar willen vooral de tas uniek maken door een bijzondere bewerking, vorm, motief of kleur. Het mes en het pistool blijven terugkomen in de diverse collecties. Een Vlieger & Vandam tas kan niet mooi genoeg worden gemaakt wat betreft het leer, de afwerking, de binnenkant en de aandacht voor detail.

Het Tassenmuseum wil graag aandacht schenken aan dit bijzondere ontwerpersduo dat in zo’n korte tijd zo’n ontwikkeling heeft meegemaakt en bekendheid heeft verworven met een origineel en kwalitatief hoogwaardige tas.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.

Facebook shareComments
Er zijn geen comments