15
Jul

Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam sluit 21e editie af. Trotse organisatie ziet modeplatform weer verder groeien.

 Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam sluit 21e editie af. Trotse organisatie ziet modeplatform weer verder groeien.

Met de afsluitende catwalkshow van ontwerper Paul Schulten is gisteravond een einde gekomen aan de 21e editie van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Het feest van Nederlandse mode is tien dagen lang uitbundig gevierd, vele nieuwe verbindingen binnen en buiten de modewereld zijn gemaakt en zowel de deelnemende modeontwerpers als het evenement zelf hebben een enorme groei doorgemaakt. De organisatie kijkt met trots en tevredenheid terug op deze zomereditie en het tienjarig jubileum van Nederlands grootste modespektakel.

Vijf dagen lang toonden gevestigde ontwerpers als Spijkers en Spijkers en Tony Cohen hun nieuwste collecties in de geweldige entourage van de Gashouder. Maar ook de talenten van ‘Lichting 2014 supported by V&D’ stonden de voorbije week op de 37 meter lange catwalk. De tot winnaar verkozen Bastian Visch van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag profiteert behalve van alle media-aandacht ook van het in productie en verkoop gaan van haar collectie. Een geweldige start van een veelbelovende mode-carrière.

Het catwalkprogramma maakte ook duidelijk dat de designers niets voor lief nemen. Zo transformeerde Claes Iversen de catwalk in een lange trap, waardoor zijn eerste pret-a-porter collectie letterlijk op een voetstuk stond. De performance ‘ZERO by Nanine Linning with costumes by Iris van Herpen’ combineerde de wereld van mode, muziek en dans in een theaterwaardige voorstelling waar bezoekers onder meer geprikkeld werden door ’s werelds enige 4D geluidssysteem. Deze editie werd ook voor het eerst gefotografeerd met behulp van een drone, zwevend boven de catwalk.

Het naastgelegen Transformatorhuis was vijf dagen lang de bestemming voor bijzondere collecties, gedurfde materialen en conventie-doorbrekende presentaties. Ontwerpers als Olaf Hussein en Mirte van Wijngaarden bewezen hier waardige debutanten te zijn in het ‘Vodafone First Fashion LAB’. Niet alleen óp, maar ook bóven de catwalk waren bezoekers getuige van duurzame innovatie, want voor het eerst werd gebruik gemaakt van LED catwalk-verlichting, een wereldprimeur!

Net als vorige editie waren er ook deze zomer een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor consumenten om catwalkshows in de Gashouder en het Transformatorhuis bij te wonen. Daarnaast werden mode-minners door ‘Zalando presents 10 Days Downtown’ tien dagen lang getrakteerd op tien mode-evenementen op tien spraakmakende locaties verspreid over de stad. Telkens stond mode in relatie tot een creatieve discipline zoals fotografie, dans of kunst centraal. Zo werd het platform van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam niet alleen opengesteld voor een breed publiek, maar kregen modeontwerpers ook de kans om aan hun bekendheid te werken en hun markt te vergroten. Ook de Mercedes-Benz FashionWeek Roadshow door Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen leverde hier een belangrijke bijdrage aan.

Dat mode naast een creatieve ook een zakelijke kant heeft was goed zichtbaar tijdens Keys to Success, ‘Business Monday’ op de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Samen met leden van het Fashion in Business netwerk spraken diverse gastsprekers onder leiding van Sanne Groot Koerkamp (Textilia) over ontwikkelingen en kansen in de modelogistiek. Samen schetsten zij een toekomstbeeld waarin modelogistiek de on- en offline retail samenbrengt, met verminderde kosten en stijgende omzet tot gevolg.

De 22e editie van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam zal plaatsvinden van 16 t/m 26 januari 2015. 

Fotocredits:  Peter  Stigter

Facebook shareComments
Er zijn geen comments