03
Mar

Salon der variatie

Salon der variatie

Eenmaal met mijn neus voor het museum haal ik opgelucht adem. De winkelstraten in Hilversum waren hels, lees: kil en weinig spannend. Vrouwen in, wat moet lijken, Scapa zeiljassen verrekten hun nekspieren voor een lang, rood meisje met een net iets ander uiterlijk. Ik zette mijn blik op oneindig en stapte stevig door. De aanblik van het museum is gelukkig een heel ander verhaal. Dit voormalig raadhuis is authentiek, warm en liefelijk tegelijk; vooral ook met het naastgelegen restaurant 'de Spijkerpandjes' (waar ik volgens mij echt eens moet eten). Binnen word ik met open armen ontvangen door een dame op leeftijd, die bij mijn binnenkomst uit haar middagdutje ontwaakt. 

 

"Welkom meisje! Heb jij ons museum al eerder bezocht?", vraagt het lieve dametje enthousiast. Ik schud van nee. "Ik zal je vertellen: we hebben hier net op tijd een aanbouw gehad. Net voor de crisis is het museum aan ruimte verdubbeld." Ze doet de deur open, samen stappen we van het oude naar het nieuwe gedeelte. De expositieruimte is ruimtelijk en verrassend modern: iets wat je niet perse verwacht als je het museum van buiten bekijkt. Het dametje snelt naar de vijf aangeklede, mannelijke paspoppen. "Vandaag waren hier drie jongens. Ik vroeg hen welke outfit zij het mooist vonden. Allemaal kozen zij voor de middelste. Wat vind jij?" Als ik de outfit noem die het dametje ook tot het mooist betiteld kan ik natuurlijk niet meer stuk. "Maar je bent hier voor de tentoonstelling. Dus meisje: ik laat je met rust." 

 

Links: de favoriet van 'de jongens'

 

De tentoonstelling toont het werk van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines. Kim Bakker is verantwoordelijk voor het stukje mode. Voor de oplettende lezer: mannenmode, maar daarmee zeker geen straf voor de vrouwelijke modeliefhebber. Sterker nog: de meeste creaties zou ik, vrouwelijke Kim,  zonder gêne dragen. De stukken zijn gemaakt van rijke stoffen en zitten opvallend goed in elkaar. Naast de presentatie van Bakkers collectie op paspoppen, zijn er ook foto's en 'fashionshortfilm' over haar collectie te zien. Dit is een filmpje met de interpretatie van het merk.
 

Geen mode, wel leuk.


De afwisselendheid van kunstdisciplines maakt 'De Salon 2012' zo'n sterke tentoonstelling; maar ook hoe de ruimte is ingericht. Naast de mode van Kim Bakker heb ik mijn ogen uitgekeken naar onder andere het design van Marcel Klever  en tekeningen van Nanette Kraaikamp. En als ik na mijn langdurig ronddwalen de deur open om de tentoonstelling te verlaten, komt ze weer aangesneld. "Meisje! Vandaag waren hier drie jongens. Ik vroeg hen welke outfit zij het mooist vonden. Allemaal kozen zij voor de middelste. Wat vind jij?" Opnieuw beantwoord ik haar vraag met het juiste antwoord. Alleen voor haar zou je de tentoonstelling al moeten bezoeken. 
 

Favoriet van beide.


 

De Salon 2012 is tot 1 april te zien in Museum Hilversum


Facebook shareComments
Er zijn geen comments