27
Jan

Martan opent Fashionweek Amsterdam met debuutcollectie

Martan opent Fashionweek Amsterdam met debuutcollectie

Op donderdagavond 26 januari presenteert het ontwerpduo Diek Pothoven en Luuk Kuijf onder de gezamenlijke naam MARTAN zijn debuutcollectie tijdens de openingsshow van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam.

Geinspireerd door verschillende wereldreligies en spiritualiteit vermengt MARTAN iconische visuele elementen zoals de religieuze spiraalvorm, de slang en de windsels van de tefillin (Joodse gebedsriem) in een kleurrijke collectie voor mannen en vrouwen, vol vernieuwende ideee?n en uitgesproken silhouetten.
Startpunt voor de collectie was de Baha?'i?-tempel, een religieuze plek waarin iedere geloofsovertuiging en spiritualiteit mag worden uitgeoefend. Referenties aan elementen uit verschillende overtuigingen benadrukken de positieve kanten van spiritualiteit - een nieuw en optimistisch geluid in de huidige tijd waarin religie veelal verdwijnt of radicaliseert.

MARTAN remixt op een vrijzinnige manier referenties tot hybride ontwerpen. De spiraalvorm die in vele religies wordt gebruikt als visueel element is verwerkt in patroontechnische constructies in mouwen, broeken en schoenen, de joodse gebedsriem inspireerde tot gedrapeerde tops, jurken en jassen waarin ook de djellaba te herkennen is. Bijzondere accessoires houden het silhouet soms letterlijk bij elkaar; Gemarmerde rubberen patches fixeren plooien, brede riemen verbinden kledingstukken en loshangende schootjes of tassen bewegen vrij om de heup doordat ze met straps om de hals hangen.

Deze vloeibaarheid is een leidend element in de ontwerpen. Oversized broeken zijn geopend rondom de taille en kledingstukken lijken bijna van het lichaam af te vallen. Een polojurk is asymetrisch ‘gesmolten’, gemarmerde dessins decoreren jerseys en vloeiend ingebreide patronen sieren de knitwear. Maar ook in de meer rigide tailoring duiken vloeibare elementen op. Complex gesneden patronen draaien om de arm en geven interessante volumes.

Kleuren als gifgeel, pastel roze en lichtblauw worden omlijst met zwart, navy en camel. Klassieke materialen als zijde organza, gestreepte poplin en wol-kasjmier blends contrasteren met uitgesproken hi-tech lakleer, lycra, transparante lurex en synthetisch rubber. Ze zijn gelaagd, versneden of verbonden tot een moderne collage.

Voor de debuutcollectie heeft MARTAN samengewerkt met diverse collaborating artists: de dessins, schoenen, tassen en knitwear zijn samen met andere creatieven gemaakt.

Over MARTAN
MARTAN wordt gevormd door de talentvolle ontwerpers Diek Pothoven (1993, Amsterdam) en Luuk Kuijf (1990, Winterswijk). Beide studeerden in 2015 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem. MARTAN is een samentrekking van de middle names van de ontwerpers Marten en Kristan. MARTAN geeft Pothoven en Kuijf het platform om hun creatief talent te presenteren – de aspiraties zijn multidisciplinair. Uitingen kunnen verschillende vormen aannemen, van tentoonstellingsontwerp tot product collaborations.
Martan-official.com #MARTANamsterdam


SHOWCREDITS:
Collaborating Artists:
Head Atelier – Arjen Kesteloot
Heels – Alissa Nicolai
Leather Accessories – Adinda Anna
Prints – Marieke van de Ven
Embroidery – Joanne Vosloo
Knitwear – Cherish Brouwer @ Knitwearlab Visuals – Ruben Labree
Show credits:
Production – Kim Vos, Michelle den Hollander @ Bdifferent
Styling – Pascal Joel Weber @ Angelique Hoorn
Music – Joost van Bellen, Sander Stenger @ Star Studded Studios Technique – Stefan Prokop, Sophie Besselink @ Jurlights
Special thanks:
Bugaboo
Peter Leferink @ Future Generation
Iris Ruisch @ FWN
Rachid Naas
Sjaak Hullekes, Sebastiaan Kramer, Reinder Smit @ Studio Ryn Peter Stigter @ TPS
Frequin
Roderick Pieters & Luc Aarts


Facebook shareComments
Er zijn geen comments