12
Mar

Vlisco: Zuid Afrikaanse dessins uit Nederland

Vlisco: Zuid Afrikaanse dessins uit Nederland

Wauw. Soms bezoek je van die tentoonstellingen die zoveel verschillende emoties bij je losmaken dat er' 'iets' over schrijven bijna onmogelijk is. 'Six Yards Guaranteed Dutch Design' in het museum van de moderne kunsten in Arnhem is er zo ??n. Hier werd ik alleen al lyrisch van het boekje met zaalteksten. Wat er gebeurde toen ik de stukken uit de tentoonstelling daadwerkelijk zag, laat ik voor nu aan de verbeelding over.

'Six Yards Guaranteed Dutch Design' is een tentoonstelling geheel gewijd aan Vlisco stoffen. Voor degene bij wie de vraagtekens nu boven het hoofd verschijnen: Vlisco is (heel kort samengevat) een Nederlands bedrijf dat stoffen maakt voor de West-Afrikaanse markt. Niet zomaar stoffen: het Helmondse Vlisco is verantwoordelijk voor de traditionele West-Afrikaanse kledij. Ik zal heel eerlijk zeggen: dit wist ik dus ook niet. Ook ik kwam hier pas achter toen ik thuis op de bank naar meer informatie over de Vlisco stoffen zocht. Stiekem voelde ik mij een beetje voor de gek gehouden. Al die jaren dat ik mij verwonderde over de mooie West-Afrikaanse stoffen met authentieke print, niet wetend dat deze in ons eigen land bedacht en gemaakt zijn. Toch maakte de verwondering over de herkomst van de Zuid-Afrikaanse kledij  al op het moment dat ik in de trein naar Arnhem stapte plaats voor een licht, maar erg vurig, enthousiasme.  Sinds ik besta ben ik groot fan van 1. glitters, ik word ook weleens het pailletten-meisje genoemd, en 2. printjes, vooral van die fijne etnische printjes. E?n plus ??n is twee: vandaag zou ik heel veel fijne etnische printjes gaan zien. Enig minpunt is dat ik ze niet zou kunnen meenemen naar mijn eigen kast.

 

 

 


Eenmaal in Arnhem ben ik helemaal in mijn nopjes. Het is mooi weer, de weg naar het museum leidt mij langs onwijs mooie huizen (waar ik mezelf stiekem best zie wonen) en tot slot kan ik het museum in ??n keer vinden (wat ook al bijna nooit voorkomt). Ik doe de deur naar het museum open; meld mijn komst; hang mijn jas op;  pak mijn pen, blocnote en het boekje met zaalteksten, en loop de tentoonstelling binnen. En vanaf deze zin heeft het beeld dat ik schets zo'n gekke blur, alsof je tijdens GTST naar een droom van iemand kijkt. In dit geval kijk je naar de mijne. Wauw, wauw, WAUW. 'Six Yards Guaranteed Dutch Design' gaat niet alleen over het al fascinerende, Nederlandse Vlisco maar belicht de rol en betekenis van de stoffen in de wereld van de hedendaagse kunst, vormgeving en mode. Ik zie prachtige collages, foto's en natuurlijk de meest geweldige stoffen. Ik zie hoe de stoffen worden gemaakt, hoe Vlisco is ontstaan en waar het bedrijf zich op dit moment mee bezig houdt. Ik zie een documentaire waarin Zuid-Afrikaanse vrouwen vertellen over hun authentieke (maar Nederlandse) kledij; over dat de verschillende dessins (patronen) bepaalde betekenissen hebben of een verhaal vertellen. -Een vrouw van wie haar man is vreemdgegaan zou dit bijvoorbeeld al aan de grote klok kunnen hangen door simpelweg een bepaald Vlisco dessin te dragen.-
 

 


Deze tentoonstelling brengt mij in vervoering.  Het plaatje is fascinerend. Ik kijk om me heen en moet het mezelf blijven toefluisteren: dit alles is door een Nederlandse fabriek gemaakt. Dan sta ik voor een podium bezaaid met poppen gekleed in op Vlisco geïnspireerde Westerse kleding gemaakt door o.a Dries van Noten. Ik pak het boekje met zaalteksten erbij.  Nog eens tweer pagina's vol met plaatjes met  op Vlisco geïnspireerde Westerse kleding gemaakt door de grote der aarde o.a Burberry, Marni, Yves Saint Laurant en recent de Japanse: Junya Watanabe"Is het verhaal van een Japanse ontwerper die tijdens de Parijse fashionweek een collectie uitbrengt gebaseerd op stoffen bedrukt met Afrikaaanse dessins die in Nederland zijn ontworpen en geproduceerd voor de West-Afrikaanse consument niet de meest sprekende getuigenis van de toenemend geglobaliseerde en ongerijmde wereld waarin we leven?"  (Anja Aronowsky Cronberg)

 Six Yards Guaranteed Dutch Design is nog tot 6 mei 2012 te zien


Facebook shareComments
Er zijn geen comments