19
Mar

What Design Can Do pakt de problemen van de stad aan

What Design Can Do pakt de problemen van de stad aan

Goed design kan de stad veiliger maken, de leegstand bestrijden en minder toeristen laten verdwalen. De tweede editie van What Design Can Do – een meerdaagse internationale conferentie – focust op het beste van social design wereldwijd. Van het oplossen van fecaliën-problemen in Afrika tot aan de architectuur van de slums in Brazilië: het komt voorbij op 10 en 11 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam.

What Design Can Do wil de kracht en het aantrekkelijke van design gebruiken om maatschappelijk problemen aan te pakken. Creatief directeur Richard van der Laken: ‘Designers denken in oplossingen. Waarom zou je hun denkkracht alleen gebruiken om een mooie lamp  te laten ontwerpen? Wij willen dat designers vaker worden ingezet om sociale kwesties te tackelen.’

In 2011 werd What Design Can Do met succes voor het eerst georganiseerd. Er kwam een keur aan internationale topontwerpers en denkers over design twee dagen lang bijeen in Amsterdam. De tweede editie heeft opnieuw een actief karakter. Er worden daadwerkelijk design-oplossingen uitgewerkt in zogeheten break-outsessies. Het eindresultaat van al het denkwerk worden aan het eind van de conferentie samengevat in een Groot Ideeënboek.
Een van de belangrijke gasten dit jaar is interieurontwerper Marcelo Rosenbaum. Een held in eigen land, Brazilië, waar hij de ‘esthetiek’ van de sloppenwijken gebruikt om Braziliaanse identiteit te verstevigen. Thorsten Kiefer is een andere spreker. Hij voert in Afrika samen met lokale sporthelden campagne om de grote hygiëneprobleem te bestrijden die ontstaan door het gebrek aan goede riolering.

Uit Nederland licht hoogleraar Kees Dorst zijn project The Designing out Crime (DOC) toe.  Een aanpak  die er al op veel plekken toe heeft geleid dat met hulp van goed design de criminaliteit omlaag werd gebracht. Uit Nederland komen verder ontwerpster Hella Jongerius, landschapsarchitect Piet Oudolf en grafisch ontwerper Harmen Liemburg.

What Design Can Do wordt gesteund door Dutch DFA, SNS Reaalfonds, Mondriaan Fonds, Premsela Nederlands Instituut voor Design en Mode, Amsterdams Fonds voor de Kunst, CapitalD Design Cooperation Brainport, Fonds BKVB, NAi, Het Parool, Design Indaba, Items, Lenoir Schuring, BNO, Stadsschouwburg Amsterdam, Lloyd Hotel, BNA, BNI en Modint.

Jaarlijkse designconferentie What Design Can Do
Datum: 10 & 11 mei 2012
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
Perskaarten: press@whatdesigncando.nl
Meer info: www.whatdesigncando.nl
Tickets bestellen: www.whatdesigncando.nl of www.ssba.nl
Ticketprijs
Per dag: €. 175,-
Combiticket: €. 300,-
Kantoor: tel: +31 (0)20 2089971


Facebook shareComments
Er zijn geen comments