04
Apr

Modetentoonstelling Basic Instincts in Eusebiuskerk Arnhem

Modetentoonstelling Basic Instincts in Eusebiuskerk Arnhem


Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteren de modetentoonstelling Basic Instincts van zaterdag 2 juni t/m zondag 29 juli 2012 in de Eusebiuskerk in Arnhem. Basic Instincts toont een vijftal modeontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu. Er is daarom geen beter denkbare plek voor deze tentoonstelling dan Arnhem, modestad bij uitstek.


Tentoonstelling Basic Instincts, Klavers van Engelen – fotografie Trevor Good
 

Modeontwerpers Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen, Anne de Grijff en Iris van Herpen hebben ieder een geheel eigen stijl en een onderscheidende kijk op mode. Ze maken kledingstukken die soms sculpturaal maar vaak ook verrassend draagbaar zijn. Naast het werk van de modeontwerpers worden objecten, foto’s en schaalmodellen van jonge productontwerpers, fotografen en architecten tentoongesteld. De ontwerpers blijken meer gemeen te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze werken allemaal vanuit een sterke persoonlijke visie die zich van tekentafel tot eindproduct staande houdt. Basic Instincts laat de unieke Nederlandse modecultuur zien door deze visies te verbeelden in zes bonte landschappen in de Eusebiuskerk. 
Tentoonstelling Basic Instincts, Oda Pausma & Daphna Laurens – fotografie Trevor Good
 

Zes verschillende landschappen
Een spiegelpaleis, upside-down bioscoop en opblaasbare muur maken de tentoonstelling in de Eusebiuskerk tot een kleurrijke en inspirerende belevenis. In ieder landschap speelt één van de modeontwerpers de hoofdrol en staat één thema centraal. In een lintencarrousel worden de outfits van Iris van Herpen gepresenteerd. Van Herpen onderzoekt de nieuwe mogelijkheden van digitale technieken, maar veel van haar vernieuwende vormen ontstaan ook uit kundig handwerk. Net zoals de objecten van Siba Sahabi, die op een pottenbakkers-schijf gemaakt lijken te zijn, maar in werkelijkheid handgemaakt en van papier zijn. Oda Pausma vormt het middelpunt van een installatie die met tientallen gootsteenontstoppers lijkt op een stekelig berglandschap. Pausma speelt in haar werk met de kwetsbaarheid van de vrouw, door die steeds vanuit een ander oogpunt te benaderen. De grote gietijzeren letters van productontwerpers Daphna Laurens spelen ook met perspectief. Door ze van verschillende kanten te bekijken zie je respectievelijk de woorden: REAL, LIES, TRUE of FAKE. De landschappen vormen zo driedimensionale moodboards die allerlei overeenkomsten tussen de verschillende ontwerpdisciplines tonen. Het zesde landschap is een multimedia installatie die de wereld van mode laat zien in fotografie en film, met (nieuw) werk van o.a. fotografen Freudenthal / Verhagen en Petrovsky & Ramone.
Multidisciplinair ontwerper Henrik Vibskov maakte het tentoonstellingsontwerp. Naast zijn succesvolle modelabel staat de Deen ook bekend om zijn kunstinstallaties en muziek. De catalogus met veel extra informatie, video’s en beeldmateriaal heeft de vorm van een iPad app. Deze is gratis te downloaden in de Apple store. Bovendien organiseren verschillende Arnhemse partijen modeactiviteiten in de binnenstad.


Tentoonstelling Basic Instincts, Monique van Heist – fotografie Trevor Good


Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) presenteren Basic Instincts in de Eusebiuskerk in Arnhem. Basic Instincts wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland. De tentoonstelling is onderdeel van het DutchDFA programma en was eerder te zien in Berlijn, later dit jaar reist Basic Instincts door naar het buitenland. 

Over Basic Instincts
Data: 2 juni – 29 juli 2012
Openingstijden: dinsdag – zaterdag 11:00 – 17:00, zondag 12:00 – 17:00, donderdag tot 21:00 uur
Adres: Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem
Voor meer informatie: www.premsela.org en www.mmkarnhem.nl

Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode creëert kansen voor de groei van de Nederlandse vormgeving. We organiseren lezingen, debatten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Met onze activiteiten richten we ons op de ontwerpers, studenten, opdrachtgevers, producenten en iedereen die geïnteresseerd is in de waarde van design en mode.CREDITS BEELDMATERIAAL

1. Tentoonstelling Basic Instincts, Iris van Herpen – fotografie Trevor Good
2. Tentoonstelling Basic Instincts, Oda Pausma & Daphna Laurens – fotografie Trevor Good
3. Tentoonstelling Basic Instincts, Monique van Heist – fotografie Trevor Good
4. Tentoonstelling Basic Instincts, Klavers van Engelen – fotografie Trevor Good
Facebook shareComments
Er zijn geen comments