06
Apr

Tentoonstelling Spring viert topdesign, talent en inspiratie tijdens designweek Milaan

Tentoonstelling Spring viert topdesign, talent en inspiratie tijdens designweek Milaan
 
 
De tentoonstelling Spring – Over topdesign, talent en inspiratie bundelt het werk van drie generaties ontwerpers en laat zien hoe zij elkaar beïnvloeden en bewonderen. Spring is onderdeel van een scala aan activiteiten die Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode presenteert tijdens de designweek in Milaan (dinsdag 17 – zondag 22 april).
 
 
Van Rietveld tot Eek: drie generaties exceptioneel design
In de tentoonstelling, gecureerd door ontwerper Miriam van der Lubbe, staan vijftien gerenommeerde vormgevers centraal die de breedte van het designveld vertegenwoordigen. Zo staan ontwerpers als Piet Hein Eek, Scholten & Baijings en Maarten Baas naast Philips’ Stefano Marzano, Volvo’s Corien Pompe en Ikea’s Monika Mulder. Zij schuiven ieder een jonge en getalenteerde ontwerper naar voren. Onder andere het werk van Nienke Sybrandy (Biotopen), Dirk van der Kooij (Endless) en Thomas Eurlings (Total Access Jewellery) is te zien. De reeds gevestigde ontwerpers herkennen iets in deze talenten of bewonderen hen om hun originaliteit, eigenwijsheid of professionaliteit. Daarnaast werden zij aan het begin van hun carrière weer geïnspireerd door anderen. Daarom verdienen ook deze inspirators een plek in de tentoonstelling, die ieder vertegenwoordigd zijn middels een publicatie over hun werk. 
Spring legt op deze manier verbindingen tussen 45 Nederlandse en buitenlandse ontwerpers. Wie leerde van wie en wie vormde de inspiratiebron voor de ontwerpers van vandaag. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Premsela en Capital D, de Design Coöperatie van de Brainport regio Eindhoven. 

 


 
 
Designers aan het woord
In de tentoonstelling leggen de vijftien topontwerpers uit wat zij bewonderen in hun jongere en oudere collega’s. Stefan Scholten (1972) van Scholten & Baijings over talent Lex Pott (1985): ‘Zijn werk maakt de verschillende fasen zichtbaar die het materiaal doormaakt. Hij vermengt industrie en natuur door industriële, geometrische vormen te combineren met de meer organische vormen van het ruwe materiaal.’ 
Topontwerper Corien Pompe (1956) van Volvo over talent Dirk van der Kooij (1983): ‘Dirk van der Kooij’s hele idee, ontwerpproces en uiteindelijke product zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Hierdoor is hij tot een nieuwe vorm van productie gekomen: 3D printing op andere schaal waarvoor ik in de toekomst veel toepassingen zie.’ 
Topontwerper Richard Hutten (1967) over zijn inspirator Gerrit Rietveld (1888 – 1964): ‘Gerrit Rietveld is altijd een grote referentie geweest. Zijn radicale en innovatieve benadering vormt een bron van inspiratie. Het feit dat zijn ontwerpen voor recordbedragen werden verkocht op veilingen heeft mij ertoe gebracht om al vanaf het begin van mijn carrière limited editions te maken, ver voordat dit in de mode kwam. Daarnaast is Rietveld een van de beste stoelenontwerpers aller tijden.’
 
Data Spring: dinsdag 17 – zondag 22 april, opening dinsdag 17 april 11:00
Openingstijden: 11:00 – 19:00, zondag 22 april tot 18:00
Locatie: Studio Zeta, Via Friuli 26, 20135 Milaan, OV: metrolijn 3 naar station LODI TIBB
 
Locatie Studio Zeta
Studio Zeta is de locatie van zowel Spring als de tentoonstelling 50 van Design Academy Eindhoven, die een selectie van toonaangevende projecten van recent afgestudeerde bachelors en masters presenteert. 
Ook vormt Studio Zeta de setting voor The Milan Breakfasts, een serie ontbijtdebatten over designactualiteit, georganiseerd door Premsela, Design Academy Eindhoven en Capital D. Voordat andere locaties in Milaan hun deuren openen, serveren we om 9:30 uur gratis koffie en ontbijt terwijl we in gesprek gaan met ontwerpers, experts, studenten en het publiek. Het tijdelijke café dat door alumni van de academie gerund wordt, maakt Studio Zeta bovendien een uitstekende lunchplek. Ook de Nano Supermarket, die speculatieve nanotechnische producten presenteert, staat hier geparkeerd.  
Op woensdag 18 april om 14 uur organiseren Premsela en het Vitra Design Museum het symposium Never Mind the Mainstream – over industrie en experiment in design in de Triënnale di Milano. 
The Milan Breakfasts: donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 april, 9:30 – 11:00, toegang gratis
 

Facebook shareComments
Er zijn geen comments