13
Apr

Thanks to the 80's

Thanks to the 80's

Volgens het Centraal Museum Utrecht is er de laatste jaren veel belangstelling voor de jaren 80. En inderdaad; als we kijken naar het modebeeld, de muziek maar ook naar de huidige 'mindstate' zijn reflecties van onze geliefde jaren niet te missen. Reden genoeg voor een tentoonstelling dacht het Utrechtse museum. 'God save the queen' is het briljante resultaat. 

 

Alleen van de hal naar de tentoonstelling gaat menig hart al sneller kloppen. Indrukwekkend. De linkerkant is bezaaid met honderden opstandige maar ook lieve en geestige quotes, geschreven door bezoekers. Een kleine greep: "Beter een raket in je tuin, dan een Rus in je keuken.", "Ik schreef dat ik leefde" en 'Echte mannen eten geen honing, echte mannen kauwen op bijen'. Sommige quotes laten je lachen, anderen doen alleen de wenkbrauwen fronsen. Aan de overkant schreeuwt kleding uit 'The Eighties' om aandacht. Geweldige leren jacks, kisten, studs en buttons waarin je een Zoe Kravitz of een Rooney Mara zo ziet weglopen.
 


En zo ziet analoog chatten eruit

 

Eenmaal binnen heet een immens grote Keith Haring je welkom. Het is een warm welkom dat wordt gevolgd door een explosie van kunst. Collages van films, schilderijen van olieverf, installaties gemaakt van hout maar ook muziek: de verzameling is breed en indrukwekkend. Soms is de ruimte ingevuld zoals je van een museum verwacht: kunst aan de muren waar je naar mag kijken. Andere ruimtes voelen als een gezellige huiskamer waar je kunt zitten op luie stoelen om naar muziek te luisteren, of  naar korte films te kijken.Typisch affiche jaren 80
 

Ondanks alle mooie en bijzondere werken is het de voelbare opstand, het fijne rauwe randje, die je aandacht vasthoudt. Die generatie van wie jij het werk nu bekijkt, heeft er misschien wel voor gezorgd dat we in het westen leven zoals we dat nu doen. Je wordt je bewust van de mogelijkheden vandaag de dag door een analoge Facebook (een muur met statusupdates op post-it) of door ouderwets en analoog te chatten (bellen terwijl je elkaar ziet door een raam). Je kunt je eigen buttons maken en heerlijk swingen achter een interactieve licht en geluid installatie. 


'God save the queen' is een bijzondere tentoonstelling. Je kunt kijken, doen, maar gaat ook denken. Zal de huidige generatie over tientallen jaren ook als baanbrekend worden gepresenteerd? 

 

 

De tentoonstelling 'God save the queen' is nog tot 10 juni te zien in het Centraal museum Utrecht. 

 


Facebook shareComments
Er zijn geen comments