12
May

Toneelgroep Oostpool herneemt Orlando, naar het boek van Virginia Woolf.

Toneelgroep Oostpool herneemt Orlando, naar het boek van Virginia Woolf.

‘Een ode aan de verbeelding, de charmantste liefdesbrief in de literatuur.’
13 tm 30 mei in Amsterdam, Haarlem en Arnhem

In 2009 speelde Toneelgroep Oostpool met opvallend succes Virginia Woolfs Orlando, in een bewerking van Joeri Vos.  ‘Een boeiend spel met illusie en werkelijkheid, met tijd en gender. Het lijkt onmogelijk deze roman tot theater te maken, het lukt schitterend.’ (NRC). ‘Een spannende, geschakeerde voorstelling die je beslist nog een keer kunt zien’. (Volkskrant).

Maria Kraakman speelt de titelrol en won daarvoor de Theo d’Or, de hoogste onderscheiding die een Nederlandse actrice ten deel kan vallen.  ‘Fantastisch: androgyn en mysterieus.. ze schakelt moeiteloos en betuigt zich even groots in drama als komedie, tussen intens en luchtig’ (Trouw).

Orlando is een ode aan de verbeelding over de dertigjarige  Orlando die in meer dan 300 jaar het leven probeert te bevatten en daartoe onder andere verandert van een jonge man in een jonge vrouw.  Vaste regisseur Marcus Azzini bundelt in Orlando de kracht van Woolfs in taal gevatte fantasie met de kracht van het levend beeld op het toneel.

Joeri Vos (vanaf  2013 verbonden aan Toneelgroep Oostpool als vaste regisseur, acteur en schrijver) werd geprezen om zijn gelaagde bewerking van ‘de charmantste liefdesbrief in de literatuur’. De prachtige kostuums zijn ontworpen door Klavers van Engelen!


Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is één van de acht grote toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de ‘basisinfrastructuur’  voor het theater.tekst Virginia Woolf | bewerking Joeri Vos | met Bram van der Heijden, Maria Kraakman, Jeroen de Man, Kirsten Mulder, Marc Stoffels | regie Marcus Azzini | muziek Fons Merkies | decor Theun Mosk | lichtontwerp Stijn van Bruggen | kostuums Klavers van Engelen | dramaturgie Joris van der Meer | portretfotografie Annaleen Louwes

13 tm 16 mei Delamar Amsterdam, aanvang 20:30
25 + 26 mei Toneelschuur Haarlem, aanvang 20:30
30 mei Schouwburg Arnhem, aanvang 20:15

Voor meer informatie: 026 443 76 55 l www.toneelgroepoostpool .


Facebook shareComments
Er zijn geen comments