04
Jun

Wetenschap en Basic Instincts

Wetenschap en Basic Instincts

Wat is typisch 'Nederlands' aan Nederlandse mode? Is er zoiets als een Nederlandse mode-identiteit? Op 5 juni presenteren vier jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hun bevindingen uit het onderzoek ‘Dutch Fashion Identity in a Globalised World’ in de tentoonstelling Basic Instincts.

Programma 5 juni 2012
17.00 Inleiding: prof. dr. Anneke Smelik (Projectleider)?
17.10 Anja Köppchen: De Nederlandse mode-identiteit: een product van internationalisering?
17.30 Constantin-Felix von Maltzahn: The 4 Faces of Dutch Fashion (in English)
17.50 Daniëlle Bruggeman: Viktor & Rolf: de terugkeer naar pure materialiteit
18.10 Maaike Feitsma: Het 'Nederlandse' van de Nederlandse mode
18.30 Discussie onder leiding van Anneke Smelik

Locatie: Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem

Entree: € 8,- inclusief toegang tot de tentoonstelling Basic Instincts; Nederlandse mode in context van Premsela, de presentatie van het onderzoek en een broodje met koffie of thee.

Dutch Fashion Identity in a Globalised World
Het project Dutch Fashion Identity in a Globalised World wordt geleid door de senior onderzoekers prof.dr. A.M. Smelik (RU; projectleider); prof.dr. D. Jacobs (ArtEZ, HAN en UvA); dr. M. Scheffer (Saxion) en drs. J. Teunissen (ArtEZ). Het onderzoek wordt gefinancierd door NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek; en tevens financieel ondersteund door het Mr. Koetsierfonds; OOC-fonds van de confectie-industrie; Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode; ArtEZ; Saxion; de UvA; en de Radboud Universiteit Nijmegen. De resultaten worden in 2013 als proefschriften, artikelen, en boeken gepubliceerd.

Over de tentoonstelling Basic Instincts
Premsela en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteren van zaterdag 2 juni t/m zondag 29 juli 2012 de modetentoonstelling Basic Instincts; Nederlandse mode in context in de Eusebiuskerk in modestad Arnhem. Basic Instincts toont een vijftal modeontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu: Iris van Herpen, Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen en Anne de Grijff. Naast het werk van deze ontwerpers worden objecten, foto’s en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten tentoongesteld. Deze internationale tentoonstelling was in juli 2011 in Berlijn te zien.

Foto: Estella Gonzales Limachi


Facebook shareComments
Er zijn geen comments