26
Jun

Documentaire toont uniek ontwerp van Aziz Bekkaoui in het Guggenheim.

Documentaire toont uniek ontwerp van Aziz Bekkaoui in het Guggenheim.

Vanavond zal op Nederland 2 een documentaire te zien zijn over Marina Abramovic & Aziz Bekkaoui in het Guggenheim. De Documentaire toont een uniek ontwerp van Aziz Bekkaoui.

Marina Abramovi? is de beroemdste performance kunstenaar van de afgelopen veertig jaar. Ze maakte performances waarbij ze haar eigen lichaam inzette als ruw materiaal. Ze kerfde  bijvoorbeeld een pentagram in haar buik of sloeg zichzelf met een zweep tot bloedens toe. Ook gaat de film  terug in de tijd om te onderzoeken hoe 'The Artist is Present' binnen het oeuvre van Abramovi? past, van haar vroege solocarrière tot haar twaalf jaar durende samenwerking met de Duitse kunstenaar Ulay, met wie ze ook een hartstochtelijke liefdesrelatie had.
In deze documentaire zijn er unieke beelden te zien van de performance 7 Easy Pieces met de installatiejurk van Aziz Bekkaoui in het Guggenheim in New York.

AZIZ BEKKAOUI
Met name de laatste jaren creëert modevormgever/kunstenaar Aziz Bekkaoui performances en installaties in musea en theaters. In nauwe samenwerking mat  performanceartiesten. Ter gelegenheid van de viering van het Verdrag van Rome presenteerde Aziz Bekkaoui een live performance installatie en modeshow in de  Ridderzaal. Recentelijk waren zijn performances onder andere te zien in het van Gogh Museum, het Centraal Museum
en het Guggenheim Museum in New York. In 2007 verleende de stad Amsterdam hem de Kunstprijs.

Marina Abramovic -  AVRO - dinsdag 26 juni om 23:30 op Nederland 2Van l. naar r.
FOTO 01: Aziz Bekkaoui en Marina Abramovic in Studio AZIZ
FOTO 02: Marina Abramovic in het Guggenheim Museum – Installatiejurk Aziz Bekkaoui
FOTO 03: Marina Abramovic – The Artist Is PresentFacebook shareComments
Er zijn geen comments