28
Jun

De Etende Mens

De  Etende Mens

Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode presenteert van 30 juni t/m 30 september De Etende Mens – tentoonstelling over design en voedsel in het Designhuis in Eindhoven. Ontwerper Marije Vogelzang cureert de tentoonstelling die zichtbaar maakt welke ontwerpoplossingen vormgevers kunnen aandragen voor de noodzakelijke veranderingen in onze voedselketen.
De tentoonstelling De Etende Mens toont werk van ontwerpers die nadenken over de link tussen vormgeving, ons eten en waar het vandaan komt. Curator Marije Vogelzang laat projecten zien die de complexe band aankaarten die de mens met voedsel heeft, en die bezoekers bewust maken van de productiewijze van ons voedsel. Zo vroeg ze het Zwitserse designduo Honey & Bunny om hun onderzoek naar de productie van alledaagse etenswaren te presenteren. Hieruit wordt duidelijk dat achter elke pretzel, bagel of macaroni ook een designgedachte zit.

Voedsel als creatieve inspiratiebron
Weinig mensen zijn zich bewust van het verschil dat ontwerpers maken in onze eetervaring en welke rol zij kunnen spelen bij het inzichtelijk maken van voedselvraagstukken. Volgens Vogelzang zien ook ontwerpers zelf nog niet alle kansen: “Terwijl designers ontwerpen voor mensen, zien zij het voedsel dat de mens in leven houdt vaak over het hoofd. Design voor voedsel is een gebied waar spannende samenwerkingen mogelijk zijn: tussen ontwerpers, boeren, wetenschappers, politici en chefs.” De tentoonstelling toont projecten die de breedte van het onderwerp laten zien. Het is een multidisciplinaire selectie van design tot kunst.

Vogelzang nodigde Koos Flinterman (curator en beeldend kunstenaar) uit om voor De Etende Mens projecten te selecteren vanuit de beeldende kunst. Vogelzang en Flinterman kozen samen ruim twintig werken van onder andere: ontwerpers James King (GB), Marti Guixé (ES) en Tomm Velthuis (NL); fotojournalist Peter Menzel (US) en kunstenaars Julie Green (JP), Uli Westphal (DE) en Koen Vanmechelen (BE). ZLTO, vereniging voor ondernemers in de groene ruimte, laat samen met het LIB innovatieprojecten in agricultuur zien die nu al in Nederland worden uitgevoerd, maar nog niet bekend zijn bij het grote publiek. De presentatie wordt door IFF, International Flavors & Fragrances Inc., voorzien van geuren voor een sensoriële ervaring.

Workshops (vanaf 30 juni elke woensdag en zaterdag)
Seedbombs draaien: Maak bommetjes van zaad, compost en klei waarmee je je omgeving kan verfraaien en vergroenen.
De buitenapotheek: Maak samen met Marloes van Bennekom in de buitenapotheek allerlei natuurlijke middeltjes tegen “zomerkwaaltjes” als zonnebrandcrème van aloë vera, muggebultenzalf van weegbree en energiepastilles van rozemarijn.

Ook organiseert Premsela een programma vol films, debatten en eten – voor kinderen en volwassenen. Het programma komt tot stand in samenwerking met het Food Film Festival, die de liefde voor eten combineert met serieuze vragen over de toekomst van ons voedsel.


Foto: Uli Westphal - MutatoesFacebook shareComments
Er zijn geen comments