28
Jun

Lichting

Lichting

Lichting is het podium waar jong Nederlands modetalent zich jaarlijks presenteert aan hun toekomstig werkveld. Op donderdag 12 juli 2012 is de zesde editie van Lichting, tijdens de Amsterdam Fashion Week (11-15 juli 2012).

Lichting 2012
Van zeven kunst- en modeacademies in Nederland worden de twee meest veelbelovende studenten geselecteerd die hun collecties in de show laten zien. Het publiek zal bestaan uit zo’n zevenhonderd professionals uit het modevak: journalisten, stylisten, CEO’s en andere designprofessionals. De zesde editie vindt op donderdag 12 juli plaats tijdens Amsterdam Fashion Week. De nieuwe website gaat op 5 juli online. De deelnemers van Lichting 2012 worden eind juni bekendgemaakt.  

Internationaal panel
Premsela nodigt speciaal voor Lichting 2012 een internationaal panel uit. Hun stemmen tellen voor 50% mee in de uitslag. Het 2012 panel bestaat uit:

Margareta van den Bosch, Stockholm (SE): Creative adviseur bij H&M. Van den Bosch is inmiddels meer dan 20 jaar betrokken bij H&M en is momenteel met name verantwoordelijk voor de samenwerkingen met modelabels als Marni en recentelijk Maison Martin Margiela. 

Orsola de Castro, Londen (UK): Orsola de Castro is de oprichter van From Somewhere en de medeoprichter van Esthetica, een showroom voor duurzame mode dat in samenwerking met The British Fashion Council werd opgezet. De Castro is een pionier op het gebied van duurzame mode en stimuleert jonge ontwerpers om op een nieuwe manier naar mode te kijken. 

Marieke van Dongen, Antwerpen (B): Senior Designer bij het label Raf Simons. Van Dongen studeerde aan ArtEZ en werkt sinds 7 jaar bij het Belgische label, dat gevestigd is te Antwerpen.

Corinna Springer, New York (US) :Oprichter van nouveau-pr, een gerenommeerd PR bureau in New York. Springer werkte onder andere voor het zeer gerespecteerde Totem te Parijs en het label Helmut Lang, voor zij in 2008 haar eigen bureau startte. Nouveau-pr vertegenwoordigt onder andere de labels Siki Im, A.F. Vandevorst en Rad Hourani. 

Over Lichting
Lichting ontstond in 2007 als middel om de kloof tussen de academie en de mode-industrie te verkleinen. Elk jaar selecteren zeven hoofddocenten mode ieder hun twee meest veelbelovende studenten. De eerste editie van Lichting in 2007 werd gewonnen door ArtEZ' Ivo Mittelmeijer, gevolgd door student Anneloes van Osselaer van het AMFI in 2008. Winnaar van Lichting 2009 werd de Belgische Ann Boogaerts, die afgestudeerd is aan de modeafdeling van ArtEZ Arnhem.  Winnaar van Lichting 2010 was Marije de Haan (Koninklijke Academie Beeldende Kunst Den Haag).

In 2011 ging Sanne Schepers (ArtEZ) er met de prijs vandoor. Haar collectie is gebaseerd op het principe van een twinset, een twee-in-één outfit, die versterkt werkt in combinatie met elkaar. Schepers ontwikkelde een ontwerpconcept waarbij één kledingstuk op vier verschillende manieren gedragen kan worden. Kijk hieronder voor een aantal foto's van de avond of klik hiernaast voor een kort filmpje van haar collectie tijdens de show. Schepers wordt inmiddels verkocht bij de conceptstore RA in Antwerpen en Parijs. Op donderdag 14 juli 2011 vierde Lichting haar eerste lustrum. Om het vijfjarig bestaan van Lichting te vieren, heeft Premsela het magazine 5 years of Lichting uitgegeven, dat ook op 14 juli 2011 werd gepresenteerd.

Lichting 2012 is een project van HTNK, Amsterdam Fashion Week en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, in samenwerking met G-Star Raw.

Foto: Peter Stigter


Facebook shareComments
Er zijn geen comments