29
Jun

Premsela start met cursus My first Design Collection

Premsela start met cursus My first Design Collection

Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode start de cursus My first Design Collection, waarbij cursisten opgeleid worden tot designverzamelaar, op drie locaties: Amsterdam, Arnhem en Rotterdam. My first Design Collection editie 2011/2012 was een groot succes en ontving een hoop enthousiaste reacties van deelnemers, sprekers en pers. Met drie nieuwe cursusprogramma’s speelt My first Design Collection op iedere locatie in op expertise uit de regio. Els van der Plas, directeur Premsela: ‘We willen de Nederlandse burger meer bewust maken van de Nederlandse designgeschiedenis en hen mede verantwoordelijk maken voor ons designerfgoed. Van de vaas van Hella Jongerius voor Ikea, tot het wijnglas van Glasfabriek Leerdam door Copier en de Bone Chair van Joris Laarman.’

Designverzamelaars in de dop
MfDC is een uniek trainingsprogramma dat particulieren introduceert in de wereld van design en verzamelen. De cursus richt zich op iedereen tussen 30 en 50 jaar met belangstelling voor design, met een beperkt of ruimer budget en die nog niet of aarzelend de eerste stappen heeft gezet in de richting van een eigen designverzameling. MfDC verenigt deze beginnende verzamelaars in relatief kleine groepen van vijftien tot twintig cursisten per programma waarmee persoonlijke aandacht gegarandeerd is.

Designexperts en beursbezoek
De cursus bestaat uit een serie van twaalf bijeenkomsten geleid door experts uit de designwereld. Zij delen hun kennis en nemen de deelnemers mee naar designbeurzen, musea en galeries, ontwerpopleidingen en andere verzamelaars. Zowel de theoretische als de praktische kant van het verzamelen worden belicht. Er is aandacht voor de geschiedenis van design en het beschouwen en beoordelen van design, maar ook voor de specifieke financiële en zakelijke aspecten die bij het aanleggen van een designcollectie komen kijken.

Reacties en ervaringen
In de editie 2011/2012 verzorgde Suzanne Oxenaar, creative director van Amsterdam’s Loyd Hotel & Cultural Embassy en het nieuwe Exchange Hotel, een persoonlijke lezing over haar passie voor design: ‘Mensen kiezen voor een bepaald ontwerp uit liefde. Ik wil die liefde delen met de deelnemers van My first Design Collection’.
Journalist Hermelijn van der Meijden schreef in Eigen Huis & Interieur: ‘Voor de cursisten van MfDC gaan deuren open die voor anderen gesloten blijven.’ Een van de cursisten verwoordt het zo: ‘Niet eerder kwam ik een platform als dit tegen. MfDC is een uitgelezen kans om kennis op te doen.’ Een andere deelnemer voegt toe: ‘En ook met een bescheiden budget kun je verzamelen.’Praktische informatie
De cursussen worden aangeboden in samenwerking met het tijdschrift Eigen Huis & Interieur.
Per locatie krijgen twintig deelnemers de kans om de designwereld op een persoonlijke manier van binnenuit te leren kennen. Deelname aan de cursus kost 550 euro per persoon (m.u.v. facultatieve bezoeken en lunches). De abonnees van Eigen Huis & Interieur ontvangen een exclusieve korting en betalen slechts 490 euro.
Bijeenkomsten vinden plaats op twaalf zaterdagen tussen september 2012 en april 2013 met name in de regio en bij uitzondering door heel Nederland.
Aanmelden kan tot zondag 19 augustus op: www.myfirstdesigncollection.nl.
MfDC is een variant op My first Art Collection - over het verzamelen van kunst - die al een aantal jaar succesvol draait.Facebook shareComments
Er zijn geen comments