16
Jul

Het ambacht van JANTAMINIAU

Het ambacht van JANTAMINIAU

Van 29 september 2012 tot en met 27 januari 2013 presenteert Audax Textielmuseum Tilburg de tentoonstelling Het ambacht van JANTAMINIAU. Getoond worden de collecties die modeontwerper Jan Taminiau in het TextielLab van het museum heeft ontwikkeld. Een extra element is een filmische installatie van Roel van Tour. De installatie is speciaal voor het museum gemaakt en geeft, naast schetsen en proefstalen, een indruk van het werkproces van de ontwerper. Ook worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met klassieke borduurtechnieken in het Broderie d’art atelier.

De Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau (Tilburg, 1975), die een internationale naam heeft opgebouwd, richtte in 2003 zijn label JANTAMINIAU op, Hij mag sindsdien Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé tot zijn klanten rekenen. De couturejurken van JANTAMINIAU zijn meeslepend, poëtisch en verrassend. Hoewel een geraffineerde, conceptuele ondertoon aanwezig is, verliest de ontwerper nooit de elegante, vrouwelijke vorm uit het oog.

De collecties
Al in het begin van zijn carrière zocht Taminiau, vanuit zijn interesse voor de stoffelijke basis van zijn ontwerpen, contact met het Textielmuseum. Zijn eindexamencollectie ‘Unfolding’ voor het Fashion Institute Arnhem ontwikkelde hij in het TextielLab. De collectie werd in 2003 getoond in Parijs. De jurken die als dubbel geweven stuk textiel van de weefmachine kwamen, leveren, door ze open te vouwen, een betoverende driedimensionale creatie op. Na de eerste kennismaking volgden meer succesvolle projecten in samenwerking met het TextielLab. 

Voor ‘Follies’ (a/w 2007) verdiepte Taminiau zich verder in het dubbel weven en onderzocht het handmatig tuften. Tuften is een techniek die traditioneel vooral voor het vervaardigen van tapijten wordt ingezet. Door te experimenteren met materialen ontdekte hij de verfijnde plastische effecten die ontstaan door repen chiffonzijde op een grondlaag van jute te tuften. Een andere technische meestergreep is de constructie van cocktailjurken die in een handomdraai van silhouet veranderen: jas wordt jurk, jurk wordt stola, jack wordt rok. ‘Follies’ zorgde dan ook voor zijn internationale doorbraak. Op uitnodiging van de Fédération Française de la Couture mocht JANTAMINIAU zijn collectie showen tijdens de Coutureweek in Parijs.

De collecties ‘Reflection’ (a/w 2010) en ‘Irradiance’, (a/w 2011), zijn eveneens staaltjes van een innovatief materiaalgebruik en een ingenieuze textiele constructie. In ‘Reflection’ combineerde de ontwerper getufte volumes met nauw sluitende silhouetten, deels geweven met zilveren foliegarens. Met ‘Irradiance’ maakte JANTAMINIAU in 2011 furore, tijdens de opening van de Amsterdam Fashion Week. De theatrale jurken en hoofdmaskers in wit, zilver en zwarttinten hebben als het ware een verborgen nachtleven. Door het gebruik van glow-in-the-dark garen lichten de barokke patronen van de jurken in het donker op. Logisch dat mode met een dergelijke acte de présence ook sterren als Lady Gaga niet onberoerd laat.

Broderie d'art
Couture is ondenkbaar zonder ambachtelijke borduurtechnieken. In de tentoonstelling is een atelier ingericht, geïnspireerd op de werkplek van JANTAMINIAU en borduurateliers. Studenten, maar ook andere groepen kunnen de workshop 'Broderie d'art' volgen. In 2,5 uur wordt de basistechniek van het borduren met kralen geleerd. Het resultaat is een fraai polsbandje van organzazijde, geborduurd met kralen en afgewerkt met satijnband. In de weekenden kunnen ook individuele bezoekers onder vakkundige begeleiding zelf aan de slag. Daarnaast verzorgt Saskia ter Welle, opgeleid aan het in Parijs gevestigde Atelier Lesage, in deze periode een aantal masterclasses van één dag. Atelier Lesage, opgericht in 1924 en in 2002 overgenomen door Chanel, heeft couturehuizen als Karl Lagerfeld, Christian Dior en Yves Saint Laurent als opdrachtgevers. Meer informatie over de workshop is binnenkort te vinden op de website.

Masterclass JANTAMINIAU in het TextielLab
JANTAMINIAU is door de organisatie van de Floriade 2012 uitgenodigd als boegbeeld. De tienjaarlijkse Wereld Tuinbouw Expo is nog tot 7 oktober 2012 in Venlo te bezoeken. JANTAMINIAU toont er outfits uit zijn collectie ‘Nature Extends’ (ss 2011). Hij is medeverantwoordelijk voor de Floriade Fashion Week en geeft een masterclass aan 15 getalenteerde Nederlandse modestudenten en alumni. De deelnemende studenten zijn gevraagd om te reflecteren op het thema ‘Nature Extends’ en een visie te ontwikkelen vanuit het oogpunt van duurzaamheid. De workshop in het TextielLab eerder dit jaar stonden in het teken van duurzame ontwikkeling. De deelnemers maakten optimaal gebruik van de kennis van de professionals uit het Textielmuseum en werden door Jan Taminiau begeleid. Uiteindelijk hebben verschillende talenten, waaronder Linda Valkeman (computergestuurde lasertechniek) en Selina van Grondelle (handmatige passementtechniek) een silhouet in het TextielLab uitgewerkt. Op de tentoonstelling zijn de outfits van deze twee studenten te zien.

De vormgeving
De Belgische ontwerper Dries Otten is verantwoordelijk voor de ruimtelijke inrichting en scenografie van de tentoonstelling. Emma Thyssen tekent voor de grafische vormgeving van de tentoonstelling en ontwerpt een begeleidende brochure tevens affiche. Eyecatcher is een foto van een model in het atelier van JANTAMINIAU door de gerenommeerde fotograaf Reinier van der Aart.  Filmmaker Roel van Tour presenteert in een zinnenbetoverende filmische installatie van de ontwerper aan het werk in het TextielLab.

TextielShop
In de TextielShop is een brochure met de intrigerende foto van het atelier van de ontwerper voor 2 euro te koop. Ook zullen veel publicaties en tijdschriften op het gebied van mode en materiaal het assortiment versterken.

De tentoonstelling kan worden gerealiseerd dankzij subsidies van SNS REAAL Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. 


Facebook shareComments
Er zijn geen comments