12
Jul

Sterke stoffen in Textielmuseum

Sterke stoffen in Textielmuseum

Audax Textielmuseum Tilburg kijkt met een fraaie overzichtstentoonstelling terug op de gerenommeerde producten van Weverij De Ploeg in Bergeijk. En laat zien dat het label vandaag de dag nog bestaat. Een representatieve selectie van meer dan 500 stoffen, aangevuld met films, foto’s, pr materiaal en documentatie maken deel uit van de expositie.

Schenking van Artex aan het Textielmuseum
Na de sluiting van de fabriek In Bergeijk draagt de firma Artex een grote schenking van meer dan 2.000 stoffen en stalen, honderden foto’s, tekeningen en documenten van het ‘Archief De Ploeg’ over aan het Textielmuseum. Deze collectie is door de landelijke Werkgroep Vormgevingsarchieven aangemerkt als ‘een collectie van nationaal belang’.
De schenking vormt een belangrijke aanvulling op de reeds bestaande collectie interieurstoffen van De Ploeg in het Textielmuseum. Het museum heeft voor de registratie en digitalisering van deze schenking subsidie ontvangen van de Mondriaan Stichting, de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Bergeijk, Stichting Vrienden van het Textielmuseum en de firma Spectrum.

De tentoonstelling: stoffen, foto’s, documenten, films en pr materialen
In een chronologisch/thematische lijn krijgt de bezoeker een representatieve selectie van meer dan 500 Ploegstoffen te zien, ook in de vorm van stalenboeken, kleding en gordijnen. Daarnaast is er middels historische foto’s, films en documenten (bescheiden) aandacht voor de geschiedenis van het bedrijf. Een stalenweefgetouw uit circa 1960 geeft, met proefstalen en ontwerptekeningen, een impressie van het werk op de ontwerpafdeling van De Ploeg. Pr materialen als reclameplaten, affiches, folders en drukwerk, alle uitgevoerd in de modernistische, typografische stijl van De Ploeg en met foto’s van bekende fotografen, completeren het beeld van het bedrijf. De expositie eindigt met een presentatie van het Ploeglabel nu, uitgebracht door Artex bv.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator en kunsthistoricus Marjan Blomjous in samenwerking met Hanneke Oosterhof, hoofd Presentatie en Collectie van het Textielmuseum. Het tentoonstellingsontwerp is van de kunstenaars/vormgevers Frank Bruggeman en Eric Roelen.
Bij de tentoonstelling verschijnt een (geïllustreerde) publicatie Weverij De Ploeg. Ontwerpers aan het woord geschreven door de samenstellers van de tentoonstelling. Interviews met een tiental (voormalige) ontwerpers vormen in deze publicatie de rode draad. Grafische vormgeving: Robbert Zweegman. Het boek is te koop in de TextielShop van het museum. Prijs € 17.90.

Digitaal
Ook online is er veel te vinden over de sterke stoffen van De Ploeg. Zo presenteert het museum de totale collectie De Ploeg via de website. Er worden regelmatig berichten geplaatst op de weblog en geïnteresseerden kunnen eigen verhalen en foto´s uploaden via een gastenboek en Flickr. Tentoonstelling De Ploeg 16 juni 2012 tot en met 16 september 2012.


Meer informatie op www.textielmuseum.nl

Expositie in Bergeijk
Gelijktijdig met de tentoonstelling in het Textielmuseum is in de voormalige Ploegfabriek in Bergeijk de door de Stichting Rietveld-Ruys in samenwerking met Artex bv georganiseerde tentoonstelling ‘Stof tot zitten’ te zien. Meer informatie over deze expositie op www.rietveldenruys.nl .

Volg het museum via
www.facebook.com/textielmuseum
www.twitter.com/textielmuseum
www.scoop.it/t/textielmuseum
www.youtube.com/user/textielmuseum


Facebook shareComments
Er zijn geen comments