26
Aug

Biënnale Gelderland in en rondom MMKA .

Biënnale Gelderland in en rondom MMKA .

De Biënnale Gelderland is met haar achtste editie in 2012 in Arnhem, geheel vernieuwd. Niet alleen beeldend kunstenaars en vormgevers, maar nu ook regisseurs en acteurs, componisten en muzikanten, filmmakers en dichters doen mee aan het festival dat de poëtische titel ‘De wereld zien in een korrel zand’ heeft meegekregen. 

De nieuwe Gelderse biënnale bestaat uit een grote tentoonstelling én een verrassend festival, met optredens van professionele Gelderse cultuurproducenten als Het Gelders Orkest, Toneelgroep Oostpool, Dziga, Extrapool, Generale Oost en de Wintertuin, om maar een kleine selectie uit het grote aanbod te noemen. In het museum worden de zalen ingericht met schilderijen, tekeningen, foto’s en videowerken, sculpturen en installaties van beeldend kunstenaars en vormgevers. De concerten en optredens vinden plaats op twee podia in de beeldentuin van het MMKA, in de conservatoriumzaal van ArtEZ en in het museum zelf. Bovendien zijn er in het auditorium toepasselijke films te zien, geselecteerd door Focus Filmtheater en is er extra kennis op te doen door lezingen bij te wonen.

Van zandkorrel tot universum
Flos Wildschut, kunsthistoricus en curator van de Biënnale Gelderland 2012, heeft voor deze editie de eerste zin uit een gedicht van de achttiende eeuwse Engelse dichter en schilder William Blake  (1757-1827) als titel gekozen.

`To see a World in a Grain of Sand 
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour`

Deze eerste strofe van het gedicht geeft in poëtische vorm het thema weer dat Wildschut voor de biënnale voor ogen heeft: Condensed Reality.

Het thema is ontstaan vanuit Wildschuts’ belangstelling voor een belangrijke tendens die zij signaleert in de hedendaagse kunst, waarbij kunstenaars de werkelijkheid niet slechts reproduceren, maar een nieuwe werkelijkheid scheppen in een ingedikte, gecondenseerde vorm. Deze kunstenaars proberen grip te krijgen op de werkelijkheid door juist in het kleine, het minuscule, de complexiteit van de wereld te ontdekken. Of door de complexe werkelijkheid op zo’n manier te verkleinen, te condenseren, dat de essentie zichtbaar wordt.

Wildschut ging in Gelderland op zoek naar beeldend kunstenaars en vormgevers die vanuit deze universele mentaliteit werk maken dat een verstild karakter heeft. Het tentoongestelde werk eist aandacht op en vraagt van de bezoeker een contemplatieve houding. In ruil daarvoor kan ook de bezoeker in de zandkorrel de essentie van het universum ontdekken.

Voor de invulling van het festival, dat in de besloten museumtuin met overweldigend uitzicht op het uiterwaardenlandschap plaatsvindt, werd aan tal van Gelderse instellingen op het gebied van de podiumkunsten gevraagd elk een onderdeel te programmeren met het thema van de biënnale als uitgangspunt. Een aansprekend programma met zowel ingetogen als bruisende voorstellingen, die alle een bijzondere visie op het thema geven, is het resultaat.

Naast gevestigde kunstenaars en jonge makers, krijgt ook aanstormend talent - studenten van ArtEZ Toneelschool en het conservatorium - ruim baan in het programma.

De tentoonstelling: van korstmossen tot vijf minuten vertraging


Het condenseren van de werkelijkheid is op verschillende manieren op te vatten. Zo probeert de kunstenaar Oscar Lourens de wereld te doorgronden door haar consequent op te meten. May Heek laat ons als het ware door een microscoop kijken. In haar fotoserie Colombidae is ze zo ver in het verenkleed van duiven doorgedrongen dat het begrip grijze duif een nieuwe, veelkleuriger lading krijgt. Erik Odijk zoomt in op korstmossen en tekent ze vergroot uit.

Anderen proberen het onzichtbare zichtbaar te maken. Zoals Anneke van der Eerden in haar werk Black Out, waarin ze grip wil krijgen op iets dat fysiek wel voelbaar, maar niet zichtbaar is. Roland Schimmel tovert nabeelden op je netvlies tevoorschijn. Bij zijn werk twijfel je steeds of het nu echt is wat je ziet of dat het vlekken zijn die voor je ogen dansen.

Ook tijd kan gecondenseerd worden: ‘Hold Infinity in the palm of your hand, And Eternity in an hour`. Marcel Kronenburg weet in zijn film Vijf minuten vertraging alle opnames die hij gedurende een jaar in de trein van Tiel naar Arnhem maakte in één uur samen te persen. Zo reis je in een uur tijd door alle seizoenen. Wat overblijft is beweging. Het verglijden van de tijd wordt ook zichtbaar in schilderijen van Mariës Hendriks, gebaseerd op de schaduwen die gedurende een lange periode in haar atelier vallen. In de installatie van Rob Groot Zevert en Hans Jungerius van stichting G.A.N.G. wordt de bezoeker in een parallelle tijd gezet. Door middel van een transparante foto uit de Tweede Wereldoorlog, genomen op exact dezelfde plek in het museum dat toen bezet was door de Duitsers, wordt het verleden in het heden geprojecteerd.

Ook acteurs, regisseurs, dichters, choreografen, componisten en muzikanten lieten zich inspireren door het thema. Het Arnhems Muziek Platform (AMP) brengt een hele zaterdag muziek met o.a. een speciaal voor het festival geschreven compositie van Philipp Rüttgers en composities van Eric Satie en John Cage. Speciale gast daarbij is Reinbert de Leeuw. Het Gelders Orkest presenteert werk van gastcomponist Martijn Padding. Hij heeft drie door hem gecomponeerde stukken uitgekozen waarin hij reflecteert op o.a. het Hollandse landschap. Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) gaf advies in de popprogrammering en heeft een optreden van The Netherlands in petto, ambiente muziek met veel herhalingen die een soort focus, trance veroorzaken. Ook staat Claustrofonie op het programma, een duo dat alleen optreedt in hele kleine ruimtes. Tot in het kleine gaat ook de voorstelling van Arno Schuitemaker, geselecteerd door het theater- en dansproductiehuis Generale Oost, podium voor jonge makers. In zijn voorstelling onderzoekt hij de werking van spiegelneuronen, verantwoordelijk voor het kopiëren van andermans houding. De voorstelling Niet ik, een monoloog van Samuel Beckett gebracht door Toneelgroep Oostpool, is als een schreeuw vanuit het diepe binnenste.

Vrijdag 14 september is er een knallend openingsfeest in de museumtuin. Surf snel naar de website voor het programma en reserveer nu alvast kaarten via: http://www.biennalegelderland2012.nl/

Deelnemende kunstenaars tentoonstelling: Catalogtree (Joris Maltha en Daniel Gross), Ronald de Ceuster, Brieke Drost, Anneke van der Eerden, Rob Groot Zevert en Hans Jungerius (G.A.N.G.), Marjolein de Groen, May Heek, Mariës Hendriks, Peter Jordaan, Jissel Kerkstra, Gerard Koek, Theo Konijnenburg, Marcel Kronenburg, Mirjam Kuitenbrouwer, Heidi Linck, Oscar Lourens, Erik Odijk, Geertjan van Oostende, René Roeten, Roland Schimmel, Suze May Sho (Rosell Heijmen, Jessica Helbach, Connie Nijman), Rob Sweere, Simon van Til, Juliette Warmenhoven.

Zie ook http://www.biennalegelderland2012.nl/


Facebook shareComments
Er zijn geen comments