08
Sep

Dutch Design, Huis van Oranje

Dutch Design, Huis van Oranje

Op 25 april 2012 openden Koningin Beatrix en de bondspresident van Duitsland de tentoonstelling 'Dutch Design - Huis van Oranje' in Paleis Oranienbaum (nabij Berlijn en Dessau).

Met de tentoonstelling 'Dutch Design - Huis van Oranje' staat het paleis een half jaar in het teken van hedendaags Nederlands ontwerp en mode in combinatie met historische objecten uit het Koninklijk Huisarchief. Met respect voor de oorspronkelijke gebruiksfunctie worden de bijna 50 kamers ingericht met hedendaags 'excellent craft': meubelen, sieraden, glas- en keramische gebruiksvoorwerpen, accessoires en handgemaakte couturestukken, aangevuld met historische kunstnijverheidsobjecten en serviezen.

Er is werk te zien van prominente Nederlandse vormgevers waaronder Viktor & Rolf, Gijs Bakker, Hella Jongerius, Spijkers & Spijkers, Marcel Wanders, Jan Taminiau, Iris van Herpen,  Bibi van der Velden, Ineke Hans, Piet-Hein Eek, Barbara Broekman en fotografie van Desiree Dolron en Eddy Posthuma de Boer. Maar ook jong talent krijgt een plek binnen de slotgracht van deze unieke locatie. Er wordt veel aandacht besteed aan de historische en hedendaagse samenwerkingen tussen ontwerpers en ambachtslieden. Tevens wordt de vakkundige restauratie van het paleis belicht.

Aan de paleismuren hangen meesterlijke portretten van o.a. Koningin Beatrix, Maxima, Amalia van Solms, Frederik Hendrik Prins van Oranje en Willem II. Honthorst en van Dyck versus Nederlands ontwerp en mode.

Bewonder de details in het werk van Nederlandse couturiers en mode ontwerpers zoals Viktor & Rolf, Spijkers & Spijkers, Jan Taminiau, Jeroen van Tuyl en Iris van Herpen. Zij showen hun nieuwste collecties tegenwoordig in Parijs, Londen, New York, Berlijn, Amsterdam en in vele andere steden. Met veel aandacht voor detail en hun uitmuntende techniek zijn ze doorgedrongen tot de top van de modewereld. Een selectie van hun werk is in 2012 te zien in het Paleis Huis van Oranje in Oranienbaum.

Uitgangspunt voor de tentoonstelling is de 'excellent craft', aandacht voor het handgemaakte detail.

Vele couturiers ontwerpen voor Oranje. Met een verfijnd oog voor detail worden stoffen uitgezocht en worden eerste schetsen gemaakt. In een voormalig prentenkabinet van het paleis worden de originele couture schetsen van Frans Hoogendoorn getoond van zijn creaties voor de Oranjes. Van bruidsjurken tot avondensembles. In het paleis is tevens aandacht voor mode accessoires zoals authentiek vervaardigde handschoenen, hoeden, schoenen en sieraden. Naast de internationaal doorgebroken mode iconen is er veel aandacht voor jong aanstormend talent.

Meer informatie over de tentoonstelling: http://www.oranienbaumexhibition.com/

De Grote Zomertentoonstelling 2012 is tot en met 30 september 2012.
Di - Zon: 10.00 tot 18.00 uur
Feestdagen: 10.00 tot 18.00 uur
Maandag gesloten

Toegang 7,- euro (incl. audiotour).

Adres:
Schloss Oranienbaum
Schlossstrasse
06785 Oranienbaum-Wörlitz
T 00 49(0)34904 / 20259
www.gartenreich.com


Foto bron: http://www.koninklijkhuis.nl/


Facebook shareComments
Er zijn geen comments