03
Aug

Paparazzo Extraordinaire! van Ron Galella

Paparazzo Extraordinaire! van Ron Galella

"My idea of a good picture is one that's in focus and of a famous person doing something infamous. That's why my favorite photographer is Ron Galella". (Andy Warhol)

Deze zomer presenteert Foam een grote tentoonstelling van Ron Galella, de pionier van de paparazzi fotografie. In de tentoonstelling zijn foto's te zien van sterren als Mick Jagger, Jackie Onassis, Greta Garbo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Andy Warhol, Sean Penn, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Penélope Cruz en vele anderen. De foto's verschenen in bladen als Life, Time, Rolling Stone, VOGUE en Vanity Fair.

Ron Galella (1931, The Bronx, New York) begon zijn carrière bij de luchtmacht. Nadat hij terugkeerde uit Korea bezocht hij het Art Center College of Design in Los Angeles waar in 1958 afstudeerde als fotojournalist. In zijn vrije tijd begon hij sterren te fotograferen die premières bezochten. Hier lag zijn ware passie.

Kenmerkend voor de werkwijze van Galella is dat hij zijn 'slachtoffer' niet door zijn lens bekijkt. Om echt contact te maken, kijkt hij de sterren in de ogen. Daarnaast is hij razendsnel. Hierin ligt de essentie van wat hij de 'Art of Paperazzi' noemt. Op het moment dat de sterren nee zeggen, kan hij daar vaak gehoor aan geven: hij heeft inmiddels al twee foto's gemaakt. De werkwijze van Galella is zelden zonder humor. Na een aanvaring met Marlon Brando schafte hij een helm aan met daarop 'Paperazzi Ron'.

Oktober 1971 was belangrijk voor de carrière van Galella. In deze maand fotografeerde hij Jacqueline Kennedy Onassis veelvuldig. De weduwe van de vermoorde president John F. Kennedy en toenmalige echtgenote van scheepsmagnaat Ari Onassis nam bij de zoveelste keer dat ze de fotograaf ontdekte de benen en rende Central Park in. Deze foto van de rennende vrouw is een van de' Jackie- iconen' geworden. Galella's 'Jackie-obsessie' eindigde in een arrestatie en een beroemde rechtszaak die draaide om de vraag in hoeverre een fotograaf inbreuk maakt op de privacy van een publiek persoon. Maar de foto's van Jackie Onassis vormden voor sommigen ook een belangrijke inspiratie, zoals voor Tom Ford, de voormalig ontwerper van modemerk Gucci.

Hoewel Galella niet de bedenker is van de term Paparazzi (Italiaans voor 'zoemende mug'), is hij de personificatie ervan. Hij herdefinieerde de relatie tussen de beroemdheid en de fotograaf. Jackie Onassis was niet gecharmeerd van de brutale fotograaf maar andere sterren zagen hem graag of waren er gelaten onder. Zij beseften dat Ron Galella een cruciale schakel was in de populariteit van sterren, de bevrediging van het voyeurisme van het grote publiek en de verkoop van magazines.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met La Fábrica, Madrid and C/O Berlin, Berlin.

Paparazzo Extraordinaire! van Ron Galella is van 8 juni - 23 augustus 2012 te zien in Foam.
Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 - 21.00 uur.
Entree: € 8,50

http://www.foam.org


Facebook shareComments
Er zijn geen comments