30
Sep

De Dutch Design Week 2012

 De Dutch Design Week 2012

De Dutch Design Week 2012 staat voor de deur. Van 20 t/m 28 oktober verwacht Eindhoven ook dit jaar 180.000 designminnende bezoekers te ontvangen. Het Designhuis op het Stadhuisplein vormt een van de highlights van area inner city en staat bol van de activiteiten die Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode organiseert in samenwerking met verschillende partners. Naast tentoonstellingen zijn dat een prijsuitreiking, debat, boekpresentatie en lancering van het eerste Dutch Design memoryspel.


De Etende Mens – tentoonstelling over design en voedsel
De multidisciplinaire tentoonstelling De Etende Mens toont werk van ontwerpers, kunstenaars en andere creatieve denkers die zich bezighouden met de link tussen vormgeving, ons eten en waar het vandaan komt. Premsela nodigde eetontwerper Marije Vogelzang uit de tentoonstelling te cureren. Zij selecteerde projecten die de breedte van de mogelijkheden binnen het ontwerpen voor voedsel laten zien: van innovatieve vormen van transport tot agricultuur in de stad en het voedsel van de toekomst.

Tijdens de Dutch Design Week is er dagelijks om 14.00 uur een gratis rondleiding. In de tentoonstelling zijn alle ingrediënten en instructies aanwezig om zelf aan de slag te gaan: leer pasta maken, draai seedbombs en wordt een Guerrilla Gardener!


Lancering Dutch Design Memory Game
Tijdens de Dutch Design Week presenteren BIS Publishers en Premsela de Dutch Design Memory Game. Het memoryspel brengt een eerbetoon aan Nederlandse designiconen: elke set kaarten bestaat uit twee iconische objecten die kenmerkend zijn voor het werk van een ontwerper. Premsela en BIS Publishers selecteerden 30 ontwerpers, waaronder Irma Boom, Gerrit Rietveld en Scholten & Baijings.
De Dutch Design Memory Game wordt op zaterdag 20 oktober officieel gelanceerd met onder meer een ‘levensgrote’ uitvoering van het spel. Bezoekers kunnen de hele designweek de XL editie van het spel spelen om hun designkennis te testen en te vergroten.

Datum en tijd: zaterdag 20 oktober,  14.00 – 15.30 uur
Premsela in samenwerking met BIS Publishers en ABN AMRO
Verkoopinformatie: ontwerp door Thonik, 2 x 30 kaarten in box, €15, ISBN 978 90 6369 294 0
http://www.bispublishers.nl/bookpage.php?id=230
Gratis toegang, aanmelden via rsvp@premsela.org, o.v.v. Dutch Design Memory


Your Street
Hoe maak je de straten van een stad aantrekkelijk en leefbaar? Iedereen met een ontwerpvoorstel om het straatbeeld van Eindhoven te verbeteren kon deze de afgelopen maanden insturen voor de ontwerpwedstrijd Your Street. De competitie zag vorig jaar het licht in Zuid-Afrika en was daar een groot succes; na Eindhoven zijn Istanboel en New Delhi aan de beurt. In Eindhoven kwamen maar liefst 38 inzendingen binnen. Tijdens de Dutch Design Week maakt de jury op 22 oktober de top drie van inzendingen bekend, die tentoon worden gesteld in het Designhuis. De bedenkers van de twee concepten die de meeste impact hebben op het leven in de stad ontvangen op maandag 22 oktober een geldprijs waarmee ze het ontwerp kunnen realiseren.
 
Datum en tijd opening en prijsuitreiking: maandag 22 oktober, 16.00 – 17.30 uur
Expositie Your Street: zaterdag 20 oktober ­­– zondag 6 januari 2013
Premsela in samenwerking met Capital D, de Design Coöperatie van de Brainport regio Eindhoven en Design Indaba
Gratis toegang, aanmelden via rsvp@premsela.org, o.v.v. Your Street
 

Design Debates Eindhoven
Design Debates Eindhoven is een nieuwe reeks lezingen die zich richt op de culturele, sociale en economische context van design en is een initiatief van Design Academy Eindhoven. Bekende designdenkers en makers uit het designveld gaan de discussie aan met andere wetenschappelijke en creatieve disciplines. Iedere laatste donderdag van de maand wordt een publiek debat georganiseerd in het Designhuis. Het eerste designdebat op donderdag 25 oktober is getiteld 'How Much Design Can We Handle'.
 
Datum en tijd: donderdag 25 oktober, 16.00 – 18.00 uur
Premsela in samenwerking met Design Academy Eindhoven, Capital D, CRISP, MU, Stichting Alice, De Krabbedans en Onomatopee 
Gratis toegang, aanmelden via rsvp@premsela.org, o.v.v. Design Debates
 

Boekpresentatie: De Nederlandse fiets – The Dutch Bike, Premsela Design Story
De publicatie De Nederlandse Fiets is het derde deel in de serie Premsela Design Stories en beschrijft de geschiedenis van Nederlands fietsontwerp. De Hollandse fiets is net zo typisch Nederlands als tulpen en windmolens. Het is een universeel vervoersmiddel voor jong en oud, arm en rijk (inclusief onze koninklijke familie). De Nederlandse fiets is inmiddels ook populair in de centra van grote steden over de hele wereld, zoals in San Francisco, de woonplaats van auteur Zahid Sardar.
De publicatie belicht ook de nieuwste innovaties in de Nederlandse fietsindustrie. Professionele wielrenners vragen het uiterste van hun materiaal en ontwerpers maken van de fiets een lifestyle item. Designers experimenteren onverschrokken met nieuwe materialen en duurzame, ecologisch verantwoorde vormen en fabricagetechnieken, met als doel de Nederlandse fiets opnieuw uit te vinden.
 
De lancering van De Nederlandse fiets vindt plaats tijdens de Dutch Design Week in het Designhuis.
De Nederlandse fiets is het derde deel in de serie Premsela Design Stories waarin Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en nai010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis belichten.
 
Datum en tijd: vrijdag 26 oktober, 16.30 – 18.00 uur
Premsela in samenwerking met nai010 uitgevers
Gratis toegang, aanmelden via rsvp@premsela.org, o.v.v. presentatie The Dutch Bike


 

Het Designhuis tijdens de Dutch Design week, zaterdag 20 oktober – zondag 28 oktober 2012
Openingstijden: dagelijks, 11:00 – 20:00 uur
Entree: €5, €3 studenten, kinderen t/m 14 jaar gratis
Gratis toegang bij aanmelding voor een van de activiteiten.
De activiteiten in dit persbericht zijn publiek toegankelijk en zijn ook zonder aanmelding vooraf toegankelijk op basis van beschikbaarheid.
 
Adres: Stadhuisplein 2, 5611 EM Eindhoven
DDW Area: INNER CITY


Facebook shareComments
Er zijn geen comments