24
Jan

Tentoonstelling het ambacht van JANTAMINIAU

Tentoonstelling het ambacht van JANTAMINIAU

Tot en met 27 januari 2013 presenteert Audax Textielmuseum Tilburg de tentoonstelling Het ambacht van JANTAMINIAU. Getoond worden outfits uit de collecties die modeontwerper Jan Taminiau in het TextielLab van het museum ontwikkelde. Een film van Roel van Tour geeft een indruk van het werkproces van de ontwerper. Ook worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met klassieke borduurtechnieken in het Broderie d’art atelier.

De Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau, die een internationale naam heeft opgebouwd, richtte in 2003 zijn label JANTAMINIAU op, Hij mag sindsdien Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé tot zijn klanten rekenen. De couturejurken van JANTAMINIAU zijn meeslepend, poëtisch en verrassend. Een geraffineerde, conceptuele ondertoon is aanwezig, maar de ontwerper verliest nooit de elegante, vrouwelijke vorm uit het oog.

In de Nederlandse modewereld is een ontwerper die zelf de stoffen voor zijn collecties ontwikkelt een zeldzaamheid. Al aan het begin van zijn carrière maakte Jan Taminiau kennis met de technische mogelijkheden van het TextielLab. Voor zijn eindexamencollectie Unfolding (2003) aan het Fashion Institute Arnhem verdiepte hij zich in het computergestuurde dubbelweven. Gefascineerd door het weven in meerdere lagen keerde Jan Taminiau ook voor de realisatie van stukken uit Follies (A/W 2007- 08), Reflections (A/W 2010-11) en Irradiance (S/S 2011) terug naar het TextielLab. Door zich niet gebonden te voelen aan conventies komt hij, in samenwerking met de productontwikkelaars van het TextielLab, tot nieuwe, ongebruikelijke resultaten.

De presentatie van de collecties in het Textielmuseum levert voor de bezoeker een totaalervaring op. De visualisatie van de esthetische kwaliteiten en de technische raffinesses gaan hand in hand. Karakteristiek voor de theatrale jurken en hoofdmaskers uit de collectie Irradiance is het gebruik van reflecterende en lichtgevende garens. In een intieme opstelling geven de robes hun verborgen nachtleven prijs. Hun barokke patronen lichten magisch op in het donker. Ook de collectie Reflections is in scene gezet in een intrigerend spel van licht en donker om het uitgangspunt en het visuele effect – spiegeling – optimaal tot zijn recht te laten komen. Het geheim achter de ingetogen collectie Follies van linnen en zacht glimmende garens is de mogelijkheid om elke outfit in een handomdraai van silhouet te doen veranderen. Door de stukken binnenste buiten te keren verandert jas in jurk, jurk in stola, jack in rok.

In de tentoonstelling is een atelier, geïnspireerd op de werkplek van JANTAMINIAU en borduurateliers, ingericht. Pronkstuk van deze ruimte is de bruidsjurk uit de collectie Duality (S/S 2010), die in het atelier van JANTAMINIAU in vele uren handwerk is ontstaan. Ook kunnen bezoekers hier kennis maken met klassieke borduurtechnieken. Nadere informatie over de workshop vind je op de website.


Facebook shareComments
Er zijn geen comments