25
Oct

Tribal Art Fair 2012

Tribal Art Fair 2012

In het laatste weekend van oktober wordt de 10de editie van de Tribal Art Fair georganiseerd. Tribal Art of etnografica is een term die wordt gebruikt om kunst en gebruiksvoorwerpen gemaakt in niet-westerse culturen te omschrijven. De werken zijn een combinatie van kunst, product ontwerp, traditie en ambacht. De variëteit van de objecten is enorm; van totems tot speren, van kleding tot schalen, van sieraden tot religieuze voorwerpen. De originaliteit van elk object zit in de tijd en aandacht die er in is gestoken. Op de Tribal Art Fair presenteren 20 handelaren uit binnen- en buitenland in het centrum van Amsterdam hun verzamelingen uit o.a. Afrika, Oceanïe, Indonesië en Tibet. 

Soms wordt Tribal Art ten onrechte gezien als liefhebberij voor een niche van verzamelaars. Maar de invloed van deze kunst reikt hier ver buiten. Zo is de excentrieke Vlaamse modeontwerper Walter van Beirendonck een groot etnografica fan. Deze invloeden zijn goed in zijn werk terug te zien. Je kunt op dit moment ook bijna geen interieurtijdschrift open slaan of je ziet interieurs waar moderne kunst en design gecombineerd worden met Tribal Art. Welbekend is dat beroemde kunstenaars als Picasso en Matisse hun werk lieten beïnvloeden door etnografica. Kortom, Tribal Art is een relevante, inspirerende kunstvorm voor verschillende disciplines. Tijdens een bezoek aan de Tribal Art Fair wordt al snel duidelijk waarom dit zo is. 

Dat de Fair al 10 jaar bestaat is dan ook te danken aan de goede sfeer tijdens de beurs. De galeriehouders vertellen graag de verhalen achter de werken. Dat er in elke prijscategorie wel een bijzonder stuk te vinden valt maakt het een uitzonderlijk evenement zonder hoge drempel.

Tevens wordt er tijdens deze editie geld ingezameld voor Threads of Life. Threads of Life is een organisatie die in Indonesië de armoede wil helpen bestrijden door de lokale bevolking te stimuleren hun traditionele textiel- en handwerktechnieken op te pakken. Hierdoor kunnen deze mensen uiteindelijk een zelfstandig en beter bestaan opbouwen. Naar aanleiding hiervan zal tijdens de beurs een dag in het teken van Indonesië staan.

Kortom, het belooft een bijzondere, niet te missen jubileum editie te worden.

Programma, deelnemers & algemene informatie:
www.tribal-art-fair.nl

Preview                   donderdag 25 oktober, 15.00 - 19:00 uur, alleen op uitnodiging
Datum                      vrijdag 26 oktober t/m zondag 28 oktober 2012
Openingstijden      vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 -18.00 uur
Locatie                    De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam
Toegang                  € 5,00


Facebook shareComments
Er zijn geen comments