14
Sep

Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de schooltas 26 maart t/m 15 september 2013

Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de schooltas 26 maart t/m 15 september 2013

Schooltassen spreken tot ieders verbeelding: we ze hebben immers allemaal gedragen. In de tentoonstelling Schooltassen toont Tassenmuseum Hendrikje de geschiedenis van de schooltas. Houten tassen uit de 17e -19e eeuw, leren boekentassen, de canvas pukkel en de nylon rugzakken die nu de rug van menig tiener siert. Het gebruik, materiaal en ontwerp van de schooltas zeggen veel over het onderwijs en de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Tegenwoordig is de schooltas is niet alleen een gebruiksvoorwerp, maar ook een statussymbool. Maar wie weet nog voor hoe lang, want door de komst van de tablet en school-apps zal hij misschien wel helemaal verdwijnen.

In de 17e eeuw hingen er in de dorpsscholen per kind een houten schooltas aan de muur. Een rechthoekige houten doos waar boeken, papieren, een lei en griffel in werden bewaard. Tijdens de les werd de tas als tafeltje gebruikt, want er waren nog geen schoolbanken. Vanaf 1900 zaten kinderen pas in houten banken en kregen huiswerk mee en er ontstond er behoefte aan tassen om boeken in te dragen. Leer werd eind 19e eeuw breed beschikbaar en de leren tas met staaf werd populair: de schooltas was een praktisch gebruiksmiddel.

Vanaf 1945 kwam de zogeheten pukkel in gebruik, een canvas schoudertas oorspronkelijk gedragen door de Amerikaanse bevrijders. Onder invloed van de jongerencultuur in de jaren ’60 en ’70, werden ze door scholieren gepersonaliseerd en versierd met stickers en teksten. Met het gebruik van deze tas verzetten jongeren zich tegen de opvattingen van hun ouders en de school. Sommige scholen bleven eigenaar van de lesboeken en verplichtten daarom een leren schooltas, want die bood de beste bescherming tegen beschadiging. Maar als de boeken van de scholier zelf waren, konden ze natuurlijk hun eigen tas kiezen en de rugzak maakte zijn entree. Het was ontwerphuis Prada dat in 1985 opzien baarde met een zwarte nylon rugtas op de catwalk en de rugtas als modeaccessoire lanceerde. Sinds de jaren ’80 is deze niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

 
Nu dragen jongens vaak een rugzak en meisjes variëren met imitatie designertassen gekopieerd naar ontwerpen van Louis Vuitton en Hermès. Ook wisselen scholieren vaak van schooltas, niet omdat ze versleten zijn, maar omdat een tas bijdraagt aan hun imago. Woog de gemiddelde boekentas in 2005 nog gemiddeld 7 kilo, door het gebruik van laptops neemt het gewicht af. Tablets en bijbehorende apps en software, waarmee schoolboeken geraadpleegd worden, maken schooltassen steeds minder belangrijk. De schooltas zoals wij die nu kennen verdwijnt daarmee mogelijk uit het straatbeeld.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Specialty Museum van Amsterdam.Facebook shareComments
Er zijn geen comments