06
May

The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk

The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk

Soms is de grens tussen mode en kunst zeer klein. Dit is het geval bij de creaties van Jean Paul Gaultier, die nu te zien zijn in de Kunsthal Rotterdam. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer details je ziet. Ik denk persoonlijk dat Jean Paul Gaultier een van de weinige ontwerpers is waarbij je een kwartier naar een jurk kan kijken en toch nieuwe dingen blijft ontdekken.
 
Dit was ook Andy Warhol al opgevallen, die het volgende over de ontwerper heeft gezegd: “I think the way people dress is a form of artistic expression. Saint Lauren, for example, has made great art. Art lies in te way the whole outfit is put together. Take Jean Paul Gaultier. What he does is really art.”
 
 
Jean Paul Gaultier is vooral bekend van de Bretonse streep en de beroemde korsetten met puntige behacups, maar de ontwerper heeft nog veel andere prachtige creaties gemaakt. Ruim 140 van deze creaties zijn te zien tijdens deze tentoonstelling.  
 
De tentoonstelling is verspreid over zes verschillende ruimtes die elk een eigen thema hebben, namelijk The Odyssey of Jean Paul Gaultier, the Boudoir, Skin Deep, Punk Cancan, Urban Jungle en Metropolis. Deze thema’s zijn bepalend geweest voor de creatieve ontwikkeling van de beroemde couturier.  

‘The Odyssey of Jean Paul Gaultier’ toont Gaultiers handelsmerken, zoals het Bretonse blauw-wit gestreepte matrozenshirt, zijn spectaculaire zeemeerminnen en ‘heilige’ maagden. ‘The Boudoir’ laat Gaultiers fascinatie voor lingerie zien. Prachtige kanten korsetten en de puntige behacups zijn de hoogtepunten van dit thema. ‘Skin Deep’ is een heel ander thema dan de vorige twee. Het thema toont uitdagende kledingstukken geïnspireerd op bondage en ‘body art’.
 
Na ‘Skin Deep’ volgt het thema ‘Punk Cancan’, die weer heel anders is dan de voorgaande. Punkkleding, spijkerjacks, studs en legerjasjes vormen de collectie. ‘Urban Jungle’ geeft aandacht aan de verschillende wereldculturen waardoor Gaultier zich liet inspireren. Afrika, India, Rusland, China, Griekenland en nog veel meer: ze zijn allemaal duidelijk te zien in de kledingstukken van dit thema. Ook wordt er stil gestaan bij de hoogtepunten van Gaultiers haute couture collectie en het gebruik van bijzondere en ongewone materialen. Het laatste thema van de tentoonstelling is ‘Metropolis’. Dit thema geeft een overzicht van Gaultiers werk voor films, concerten en theaters en zijn samenwerking met talrijke bekende artiesten.
Wil je ook naar the Fashion World of Jean Paul Gaultier in de Kunsthal Rotterdam? Doe dat dan snel! De tentoonstelling is namelijk t/m 12 mei 2013 te zien.
 
 
Tekst: Sarah van den IJssel 
 
http://saarenzo.wordpress.com/
 


Facebook share  • 240x400 UGG Australia