13
Jul

‘Do you have to have a reason for loving”

‘Do you have to have a reason for loving”

The Amsterdam Fashion Week opende gisteravond met de SS14 SIS by Spijkers en Spijkers collectie. Truus and Riet Spijkers presenteerden hun SIS collectie aan de (inter)nationale pers en het modepubliek in de Gashouder in Amsterdam.

De SS14 SIS collectie heeft een romantische en zomerse uitstraling en verwijst naar de jonge Brigitte Bardot, toen ze nog een brunette was en voordat we haar allemaal kenden.

Hedendaagse vrouw
 Alle dingen die Brigitte Bardot zo leuk en inspirerend maken zijn duidelijk zichtbaar in deze collectie. Het BB ruitje, afgezakte schouders, strakke tailles en wijde rokken. Maar natuurlijk geven Spijkers en Spijkers hun eigen speciale draai aan deze elementen en kijken ze naar Brigitte Bardot op dezelfde manier waarop de schilder Kees van Dongen naar haar keek, toen hij haar voor het eerst schilderde. Van Dongen zei “Ik weet niet waarom ik Brigitte heb geportretteerd. Misschien omdat ik haar het type vindt van de hedendaagse vrouw”. Volgens de SIS ontwerpers is zij nog steeds deze hedendaagse vrouw en daarom de muze voor deze collectie.Zomer liefde
Deze SS14 collectie neemt je mee naar alle plaatsen die geschikt zijn voor een reis vol zomerse verliefdheid. Stel je Zuid Frankrijk voor, of het Spaanse Sevilla... De ontwerpers nemen je mee naar de Côte d’Azur of op een Spaanse wandeling met deze kleurrijke en veelzijdige collectie. De zomerlook is levendig en fris, met een grote verscheidenheid aan kledingstukken die geschikt zijn voor elk moment van de dag. 

Spijkers-stijlelementen
 De heldere grafische vormen en het uitzonderlijke kleurgebruik van Spijkers en Spijkers zijn dit seizoen weer goed vertegenwoordigd. De tweeling maakt combinaties van ruiten en bloemdessins in verschillende kleurtonen, waarmee ze op een andere manier gebruik maken van deze Spijkers-stijlelementen. De SIS vrouw draagt overdag een transparant zijden overhemd met een crispy katoenen rok. Deze outfit transformeert zij gemakkelijk in een avondlook door een combinatie te maken met een wijde organza rok. De collectie bevat ook meer alledaagse elementen zoals T-shirts, jeans and sweatshirts. De all over Bardot-print ziet er uit als een liefdesbrief, met citaten van de voormalige actrice en zangeres. De collectie oogt casual, maar de silhouetten zijn vrouwelijk en hebben een focus op de taille. De raffia riemen benadrukken deze look en maken het geheel makkelijk te combineren.

Jaren ‘20 
Spijkers en Spijkers heeft sinds de oprichting van het modelabel  een herkenbare en geliefde stijl. Een stijl die gekenmerkt wordt door grafische detaillering en uitzonderlijk kleurgebruik. De ontwerpers hebben een historische fascinatie voor de jaren ‘20 van de vorige eeuw, wat duidelijk zichtbaar is in hun ontwerpen. Deze tijd is zo geliefd bij het duo door haar grote vernieuwing in kunst, dans en lifestyle. Voor Spijkers en Spijkers is dit het tijdperk waarin hun muzen zijn geboren, onafhankelijke geesten met een eigen mening. Met deze inspirerende rolmodellen spelen Spijkers en Spijkers de rol van "moderne Suffragettes" en moedigen ze vrouwen aan om te zijn wie ze willen.

SIS
Om hun visie op dit gegeven verder uit te dragen en toegankelijk te maken voor een breder publiek in zowel Nederland als het buitenland, lanceerde het Arnhemse ontwerpersduo in 2010 de SIS lijn. De tweede lijn bevat dezelfde elementen als de voor Spijkers en Spijkers zo karakteristieke stijl en vormt zo een juiste aanvulling op het hoofdlabel.

Over Spijkers en Spijkers 
De Arnhemse tweelingzussen Truus en Riet vormen sinds 2000 het label
Spijkers en Spijkers. Beide zussen studeerden af aan Artez (de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem), waarna ze in 2000 een masteropleiding volgden aan het Fashion Institute Arnhem. Het duo ontving diverse awards en prijzen voor hun ontwerpen en werden onderscheiden met de Prins Bernard Cultuur Prijs Mode Stipendium 2013.

Foto's: Team Peter Stigter
 

Facebook share  • 240x400 UGG Australia