15
Jul

Dorhout Mees

Dorhout Mees

Tijdens de 19e editie van Amsterdam Fashion Week presenteerde Esther Dorhout Mees haar nieuwe collectie, La Belle Époque. Esther maakte van haar show een unieke vierdimensionale belevenis, door naast de kleding, de film en muziek, ook geur toe te voegen. De verschillende prints op de ontwerpen hadden elk hun eigen geur, waardoor men Esther’s collectie nog intenser kon beleven. Onderstaand beschrijft Esther haar collectie ‘La Belle Epoque’ en wat haar deed inspireren.


Dorhout Mees
‘Poetry is at least an elegance, and at most a revelation’

Robert Fitzgerald

' Mijn inspiratie voor deze collectie is een poëzie album uit 1800. Ik heb dit album onlangs  geërfd van mijn overgrootmoeder.

Het is niet te vergelijken met iets dat we vandaag de dag nog kennen. Het is vol met oprechte tijd, moeite, liefde, poëzie en handgemaakte landschappen, tekeningen, zilver, goud , borduursels en mooie poëzie.
Het raakte iets in mij vanwege het contrast dat dit vormt met de tijd waarin we nu leven. We hebben nergens echt tijd voor, echte contacten zijn zeldzaam en hetzelfde geld voor kunst.
Creativiteit begint een schaars goed te worden, en het is niet meer voor iedereen om van te genieten en groeien.
Ik hou van het idee van een lang vervlogen tijd waarin deze kwaliteiten in hoog aanzien stonden en waar mensen met liefde en respect mee om gingen.

Ik vond het ook ontroerend. Het heeft een melancholische ondertoon omdat al deze mensen die hier met elkaar praten over, vriendschappen, liefde en de dood er nu allemaal niet meer zijn. Ze zijn bijna geheel vergeten door de tijd en dat geldt al helemaal voor de band die zij met elkaar hadden.
Dit gaf mij het gevoel dat ik dat weer tot leven wilde brengen en alle mooie en kwetsbare dingen wilde honoreren die toevertrouwd waren aan de bladzijdes van dit kleine kostbare boekje.

Ik heb de individuele kaarten, waarvan dit boekje is opgemaakt, vertaald naar pagina’s om te dragen.
Dit gecombineerd met alle lieve teksten, tekeningen en tafereeltjes die al deze pagina’s sieren. Hetgeen zich vertaalde in ronde plooien die contrasteren met de rechte strakke vormen van de pagina's zelf.
Ik wilde het lichaam ‘insealen’ in de bladzijdes, als een omarming van deze pagina's. En handgemaakte schoenen met antiek speigelglas verwerkt in de hakken en in de accessoires. Ik wilde ook elementen uit deze periode, zoals korset patronen gebruiken, ze echt in kaderen in deze vormen, dus er zijn ook patroon elementen als deze ingelijst in de pagina's zelf.
De prints zijn geïnspireerd op de gedichten en tekeningen van het leven, bloemen en vriendschap.
De plaatselijke prints hebben een referentie in zich van vervlogen tijden, door de manier waarop ze opgaan in penstreken..
In het oude gekreukelde papier, kunnen vormen van een patroon gevonden worden  als een delicaat kant patroon, verborgen in de pagina’s zelf…' 


Het label Dorhout Mees werd in 2010 opgericht door de Nederlandse ontwerper Esther Louise Dorhout Mees. Na haar studie aan ArtEZ Academie voor beeldende kunst  te Arnhem en vele jaren van werken als ontwerper voor gevestigde labels, zoals o.a Bruuns Bazaar en Tommy Hilfiger , was de tijd gekomen om haar eigen label te beginnen.

Dorhout Mees is onderscheidend in haar elegante stijl. Het is vrouwelijk en conceptueel , maar draagbaarheid is altijd een belangrijk element. Organische vormen contrasteren scherp constructuele vormen. De basis van alle collecties zijn subtiele prints, zijde, wol en delicate breisels. Dit gecombineerd met het draagbaar maken van onconventionele materialen. Fascinatie van de constante wisselwerking tussen lichaam en materiaal, bedekken en het bloot leggen van het vrouwelijk lichaam is altijd het uitgangspunt. Tegenstrijdigheden in structuren, silhouet en texturen zijn de essentie van de collecties.


Fotografie: Peter Stigter


Facebook share  • 240x400 UGG Australia