04
Aug

Unseen: sprekers- en filmprogramma bekend

Unseen: sprekers- en filmprogramma bekend

Foto: Cloud, 2013 © Daisuke Yokota/G/P Gallery

Met de nadruk op ontdekken, opkomend talent en trends is Unseen dé ontmoetingsplek voor professionals en publiek. Onder leiding van Marcel Feil, artistiek adjunct directeur van Foam is het inhoudelijke programma van 2013 samengesteld, waarin een combinatie is gemaakt van een flink aantal bekende namen uit de wereld van de fotografie en de kunst, en opkomend talent. Eén van de verbindende thema’s is de overvloed van beelden in de huidige wereld en hoe fotografen omgaan met deze omgeving die nieuw en ongestructureerd is.

Lancering Foam Magazine Talent Issue, donderdag 26 september
Het jaarlijkse Talent nummer van Foam Magazine toont uitzonderlijk nieuw werk van jonge getalenteerde fotografen en geeft een actueel beeld van de huidige ontwikkelingen, trends en technieken die zij onderzoeken. Naast de billboard tentoonstelling van het Talent van 2013 wordt de officiële lancering van het Talent Issue gevierd met een dagprogramma met debatten en discussies met gasten waaronder curator en Conscientious oprichter en schrijver, Jörg Colberg; Deutsche Börse Photography Prize genomineerde Cristina de Middel; Foam Paul Huf Award winnaars Onorato & Krebs en de Talenten van 2013 zelf. De festiviteiten worden afgesloten met een Japanse diapresentatie met muziek van DJ Kohei Matsunaga en een cocktail party met muziek van de band The Vagary en DJ Snapshot (35mm Crew). Beide feesten zullen plaatsvinden in de Unseen Living Room.

Editing the World, vrijdag 27 september
Met de democratisering van de fotografie en het gemak waarmee beelden worden gecreëerd en gedeeld is er een constant groeiend digitaal archief ontstaan. Goede filters - in de vorm van kunstenaars, schrijvers, redacteuren en curatoren – zijn in staat hun omgeving dusdanig te duiden dat er een referentiepunt ontstaat voor ons eigen selectieproces. Experts zoals Monica Allende, fotoredacteur van The Sunday Times Magazine; schrijver en onderzoeker David Campbell; professor en theoreticus visuele cultuur Nicholas Mirzoeff en internet ondernemer Nalden zullen hierover debatteren en vragen behandelen als: ‘Hoe kun je de wereld redigeren?’ In het Unseen Theatre zullen bovendien Nederlandse fotografen zoals Rob Hornstra, Jaap Scheeren, Ruth van Beek en Jan Hoek hun nieuwste werk presenteren.

How to Survive in a Globalising World, zaterdag 28 september
De kunstwereld is sterk geglobaliseerd en het Westen is zich ervan doordrongen dat belangrijke kunstenaars zeker niet exclusief uit de Westerse
01 / 03
?wereld komen. Azië, Afrika en het Midden Oosten ontwikkelen zich snel. Als aanvulling op het Unseen filmprogramma zal Michket Krifa (curator, schrijver en artistiek directeur van de 8e en 9e Afrikaanse Biënnale Bamako Encounters) en anderen de aandacht richten op de veranderende wereld en vragen behandelen als: ‘Wat zijn de verschillen in tradities tussen Oost en West?’ en ‘Wat bekent Global Art eigenlijk?’ Diverse artiesten waaronder Daya Cahen geven solo presentaties.

Unseen filmprogramma, donderdag 26 – zondag 29 september
Unseen 2013 combineert speciale filmvertoningen van uiterst zeldzame films zoals Visual Accoustics – The Modernism of Julius Shulman (2008), een film over het leven en de carrière van Julius Shulman, wiens beelden de moderne architectuur bekend maakten bij een breed Amerikaans publiek. Filmmaker Cheryl Dunn introduceert (Nederlandse première) haar nieuwste film Everybody Street – New York City (2013) die het leven en werk van New Yorkse straatfotografen weergeeft en de inspiratie die deze onvergelijkbare stad velen al decennia geeft. Fotograaf Christopher LaMarca zal vertellen over zijn film Boone (de release datum moet nog bekend worden gemaakt) en Matthew Murray zal een introductie geven op zijn film Ska 1:46 (2012). Naast Trendspotting: Bamako (2012) van de VPRO- over de 8e Afrikaanse fotografiebiënnale in Mali – een iconisch portret van Algerije van Michael von Graffenried: Guerre Sans Images (2002). Ook Bert Stern: Original Madman (2011) en Gregory Crewdson: Brief Encounters (2012) staan op het programma.
Sasha Stone, General Manager van Unseen: “Unseen is een platform voor het uitwisselen van ideeën, dialoog en artistieke expressie. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in een wereld vol nieuwe ervaringen en inzichten. Ons programma haakt in op de belangrijke rol die fotografie speelt in het hedendaagse leven, op alle gebieden en in alle culturen. Ik ben trots op het zeer gevarieerde programma dat Unseen ook dit jaar biedt. We hopen dat er weer velen komen genieten van de fotografie van Unseen in 2013.”

Unseen vindt plaats van 26 t/m 29 september 2013 op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Voor meer informatie en kaarten kijk op: www.unseenamsterdam.com.


Facebook share  • 240x400 UGG Australia