17
Jan

Barbie’s Birthday Bash - Expositie 50 jaar Barbie bij Tassenmuseum Hendrikje

Barbie’s Birthday Bash - Expositie 50 jaar Barbie bij Tassenmuseum Hendrikje

Het Tassenmuseum viert vanaf dinsdag 21 januari vijftig jaar Barbie in Nederland, de populairste modepop die ooit is geïntroduceerd. In de expositie zijn er vijftig Barbies van 1960 tot 2010 met schoenen, tas of een hoed te zien. Ook zijn er poppen van de Barbie Couture Collectie te zien met outfits van onder andere Sheila de Vries en Puck en Hans. Barbie is een reflectie van haar tijd en ze toont het heersende modebeeld: eerst als chique dame in Parijse haute couture, later in vrijetijdskleding, disco-outfits en bruidsjurken.

Barbie werd in 1959 bedacht en gemaakt door de Amerikaanse Ruth Handler die een pop wilde maken met een volwassen uitstraling en kleding. Vijf jaar later werd Barbie geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De eerste Barbiepoppen waren gekleed in haute couture van brokaat, zijde, chiffon en bont met designer schoenen, hoeden en tassen. In de jaren ’70 werd haar gezicht opnieuw vormgegeven met een brede glimlach en blond haar. Ze werd minder damesachtig en haar kleding werd modieuzer. Ze droeg de laatste mode zoals de hippielook of de glitterstijl van de discojaren. In de jaren ’90 droegen de Barbiepoppen merkkleding, zoals Naf-Naf en Benetton en voor haar diverse jubilea ontwierpen bekende modeontwerpers zoals Donna Karan, Vera Wang en Calvin Klein haar kleding. De Couture Collectie is een unieke collectie Barbies met kleding van Nederlandse ontwerpers, die gemaakt zijn ter ere van haar 30ste verjaardag in 1989. Barbie’s stijl zorgde ervoor dat ze een begrip werd op het gebied van mode.

Tassenmuseum Hendrikje wil met de expositie de stijl en accessoires van Barbie in de afgelopen vijftig jaar onder de aandacht brengen. De expositie is tot stand gekomen met medewerking van verzamelaar en Barbie-kenner Els Schouten uit Waddinxveen, die al een groot aantal jaren Barbies verzamelt. In 2004 werd een deel van haar collectie getoond in het Museum van de Twintigste eeuw in Hoorn en in 2009 in het Speelgoedmuseum Deventer.
Bezoek aan de expositie is aan te vullen met een Barbie high tea geïnspireerd op Barbie’s stijl, met thee, hartige en zoete (roze) heerlijkheden. Of het Barbie-arrangement met een glas kir royal en een roze cupcake.

Wat: Barbie’s Birthday Bash - Expositie 50 jaar Barbie bij Tassenmuseum Hendrikje
Wanneer: van 21 januari tot en met 4 mei 2014
Waar: Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573
1017 CD Amsterdam
www.tassenmuseum.nl

Dagelijks geopend van 10.00 -17.00 uur
 
 

Facebook share  • 240x400 UGG Australia