27
Jan

Dorhout Mees

Dorhout Mees

"To share your weakness is to make yourself vulnerable,  to make yourself vulnerable is to show your strength.”
- Criss Jami

Esther Dorhout Mees showde gisteren tijdens Amsterdam Fashion Week haar zevende collectie onder de naam, Dorhout Mees. 'Passage' is een collectie bedoeld voor vrouwen die in hun kwetsbaarheid hun kracht tonen. De collectie bestaat uit krachtige designerstukken gemaakt op basis van organische vormen, die scherp contrasteren met harde contouren. Door middel van deze tegenstellingen showt de ontwerpster ook dit seizoen weer een levendig pallet aan paradoxen, zoals alom vertegenwoordigd in de eigentijdse vrouw.

Hout als inspiratiebron
De collectie is geïnspireerd op het levende oermateriaal hout. Hoe je aan de jaarringen van een boom kunt zien of het een goed of een slecht jaar heeft gehad. Een slecht jaar is een teer moment, een kwetsbaar en moeilijke periode, maar wanneer de boom er doorheen groeit wordt het een deel van de stam en dus de kern van de stam en geeft het juist kracht van binnenuit.

De parallel met ons menselijk leven is de onderliggende inspiratie. Dorhout Mees versmelt ogenschijnlijke tegenstrijdigheden tot een perfecte symbiose. Glad en glanzende stoffen zijn sierlijk gecombineerd met ruwe texturen. Zelfs barsten in hout zijn doorgevoerd in de patroondelen. De strakke, rechte vormen van de broeken en tops contrasteren met volumineuze plooien en soepel vallende jurken. In de breisels zien we deze kwetsbaarheid en kracht verweven in ieder stuk. Wanneer het groeit van heel transparant, waardoor soms stukjes huid te zien zijn, naar dikke cocon achtige structuren die doen denken aan de knoesten in eeuwenoude boomstammen. De prints die ontwikkeld zijn in deze collectie bestaan uit subtiele patronen van barstende nerven die de kwetsbaarheid en de kracht van het hout weergeven.

Dorhout Mees presenteert dit seizoen ook haar vierde schoenencollectie die dit keer tot stand is gekomen met 3D printtechnieken. De schoenen zijn ontwikkeld tot draagbare afgebroken stukken hout. Uniek in kleur en structuur, net als in de natuur. De handgemaakte accessoires hebben een echte houten afwerking. Oversized ceinturen, armbanden en clutches voorzien van afgebroken stukken hout maken de collectie compleet.

Over Dorhout Mees
Het label Dorhout Mees werd in 2010 opgericht door de Nederlandse ontwerper Esther Dorhout Mees. Na haar studie aan ArtEZ Academie voor beeldende kunst  te Arnhem en vele jaren van werken als ontwerper voor gevestigde labels, zoals o.a Bruuns Bazaar en Tommy Hilfiger , was de tijd gekomen om haar eigen label te beginnen. Dorhout Mees is onderscheidend in haar elegante stijl. Het is vrouwelijk en conceptueel . Dit gecombineerd met het draagbaar maken van onconventionele materialen. Fascinatie van de constante wisselwerking tussen lichaam en materiaal, bedekken en het bloot leggen van het vrouwelijk lichaam is altijd het uitgangspunt. Tegenstrijdigheden in structuren, silhouet en texturen zijn de essentie van de collecties.

Fotocredits: Team Peter Stigter

Facebook share  • 240x400 UGG Australia