27
Jan

Winde Rienstra toont AW14 collectie

Winde Rienstra toont AW14 collectie

Zondagavond presenteerde Winde Rienstra haar nieuwste collectie Stjerren oan it firmamint tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam, waarin zij teruggrijpt op haar eigen oorsprong: Fryslân. Rienstra’s grootste inspiratiebron vormde het Eise Eisinga planetarium in Franeker, het oudste nog werkende planetarium ter wereld (1774 - 1781).

Daarnaast speelde Rienstra’s fascinatie voor de contrasten in de bedenker en realisator van het planetarium een rol: Eise Eisinga zelf. Eisinga was wolkammer en autodidact in zijn kennis van wis- en sterrenkunde. De toewijding waarmee Eisinga het planetarium met enorm gevoel voor detail en materiaalgebruik tot stand heeft gebracht vormde een grote inspiratiebron voor Winde.

Eisinga’s gevoel voor detail en materiaalgebruik is voor Winde een punt van herkenning en een inspiratiebron bij uitstek, die zij in de voor haar kenmerkende contrasten heeft verwerkt. Zo staan de strak mathematische vormen van de collectie in contrast met zachte wol en zijde.

Flikkering in het duister
De onbegrensdheid van het universum en de nietigheid van de mens vormden voor Winde de uitdaging om haar werk te laten schitteren als een flikkering in het duister. Dit uitgangspunt vormt een harmonisch geheel met Rienstra’s eigen universum, waar men verdrinkt in de sierlijkheid van details. Het uiterst subtiele gebruik van onder andere zilverdraad en kristal binnen het geheel van wol en zijde, zorgt voor een sterschittering.
Tot slot is ook de Fryske klederdracht door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest, die het totaalbeeld van de collectie op een afstand mede bepaald heeft.

De drie stukken die Winde voor het Tilburgse Textielmuseum creëerde, maken deel uit van de collectie. Winde ontwikkelde deze stukken op de passementafdeling, waar de unieke mogelijkheden binnen het museum haar de gelegenheid gaven elementen toe te voegen in haar eigen stijl.

Muziek en zang
De bekende Friese zangeres Nynke Laverman bracht tijdens de show samen met Sytze Pruiksma een aantal liederen ten gehore.

Alle wol in deze collectie is zuivere Mohair. Op geen enkele wijze is er gebruik gemaakt van Angorakonijnen vacht.

Credits: team Peter Stigter

Facebook share  • 240x400 UGG Australia