18
Feb

Straatbeeld: een ode aan stijlmakers

Straatbeeld: een ode aan stijlmakers

Donderdag 13 maart staat het Tropenmuseum de gehele avond in het teken van mode tijdens het evenement Straatbeeld. Wat is de relatie tussen mode en de hedendaagse straatcultuur? Welke rol en invloed hebben artiesten als Kanye West, A$AP Rocky en Rihanna op het huidige straatbeeld in Nederland? Onder andere Guillaume Schmidt van streetwear merk Patta en Stephane Ashpool van merk Pigalle Paris wisselen hierover van gedachte.

Het modebeeld wordt al sinds de jaren 80 door hip-hop artiesten beïnvloed. Ook modehuizen en merken als Puma, Rick Owen, Nike en Louis Vuitton omarmen deze trend. Wat maakt stijl en hoe worden stijlen gecreëerd en geïnspireerd? En in hoeverre word je beïnvloed door je eigen roots of die van anderen? Kopstukken uit de modewereld, trendwatchers en Nederlandse toekomstige iconen doen hun verhaal in het Tropenmuseum over hun inspiratiebronnen, stijl en de invloed van hip hop op het modebeeld. 

Programma
De avond begint met een visuele tijdlijn van fotografe Sharon Jane Dompig waarmee ze de geschiedenis van straatstijl letterlijk in beeld brengt. Daarna volgt een gesprek tussen styliste Isis Vaandrager, straatconnaisseur Lee Stuart (Berlijn). Aan de hand van de hierboven genoemde vragen zullen zij een beeld schetsen over de relatie tussen mode en de hedendaagse straatcultuur in Nederland. Na een korte interventie waarbij een documentaire wordt getoond van Collect & Curate – over de Franse mode avant-gardist & Pigalle Paris oprichter Stephane Ashpool – volgt een tweede gesprek. Guillaume Schmidt (mede-eigenaar Patta) en Stephane Ashpool schetsen de relatie tussen mode en de hedendaagse straatcultuur, maar dan vanuit de internationale modelabels die verbonden zijn met de grote modehuizen en de ‘straat’. Gedurende de hele avond vinden er in het museum performances van De Gasten plaats en is er muziek van DJ collectief L’Afrique Som Systeme.

Straatbeeld: een ode aan stijlmakers, donderdag 13 maart 2014 van 20.00 – 23.30 uur in het Tropenmuseum, €12,50 inclusief entree. 

Tentoonstelling Zwart & Wit
Dit evenement is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling Zwart & Wit. Persoonlijke verhalen, foto’s, films en beeldende kunst laten zien hoe ‘zwart’ en ‘wit’ sinds 1863 in Nederland met elkaar leven. Aan de hand van prikkelende vragen nodigt het Tropenmuseum zijn bezoekers uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met zichzelf. De tentoonstelling Zwart & Wit is nog tot en met 1 juli 2014 te zien in de Lichthal van het Tropenmuseum.


De tentoonstelling Zwart & Wit is mogelijk gemaakt met bijdragen van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het kfHein fonds, de Janivo Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Tropenmuseum wordt structureel gesteund door de leden van de BankGiro Loterij.

Facebook share  • 240x400 UGG Australia