06
Mar

Mode en dans gaan hand in hand tijdens FASHIONCLASH Festival en Nederlandse Dansdagen

Mode en dans gaan hand in hand tijdens FASHIONCLASH Festival en Nederlandse Dansdagen

Iris van Herpen ontwerpt de kostuums voor choreograaf Nanine Linning, afgelopen september stuurde Rick Owens een groep stepping dansers op de catwalk tijdens Paris Fashion Week en Viktor & Rolf gingen een samenwerking aan met Het Nationale Ballet. Mode en dans gaan hand in hand. FASHIONCLASH en de Nederlandse Dansdagen bieden dit jaar jonge modeontwerpers en choreografen een uniek platform om de schoonheid die zij creëren te tonen. Met een tweetal bijzondere projecten, Distuingished Dreams en (OLD)Fashion(ed), worden dans en mode op een nieuwe wijze gepresenteerd aan het publiek.

Voor Distingiushed Dreams maken 10 succesvolle jonge choreografen en modeontwerpers in duo's samen een werk met studenten van de vooropleidingen dans Maastricht en Venlo. De gecreëerde werken wijken qua lengte en vorm af van het traditionele format waarin de choreografen en mode ontwerpers normaal gewend zijn hun werk te presenteren. Voor de choreograaf zal de kleding bepalend zijn voor de manier van bewegen en voor de ontwerper kan de beweging uitgangspunt zijn bij het kledingontwerp. Dit opent letterlijk nieuwe mogelijkheden voor de makers. Dans en mode communiceren direct, voorbij de rede. Ons lichaam, en de manier waarop we ons letterlijk en figuurlijk verhullen en onthullen, staat centraal. De koppels die samen een nieuw werk creëren zijn choreograaf Jasper van Luijk en mode ontwerper Jivika Biervliet, choreograaf Cecilia Moisio en mode ontwerper Sara Vrugt, choreograaf Loïc Perela en het modelabel the fORS, choreograaf Melissa Ellberger en mode ontwerper Mieke Kockelkorn en choreograaf Katja Heitmann en mode ontwerper Annemarije van Harten. De werken beleven hun première op vrijdag 16 mei in de ECI Cultuurfabriek in Roermond voor een select publiek en zijn voor een breed publiek te zien tijdens FASHIONCLASH Festival (12 t/m 15 juni) en tijdens de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 3, 4 en 5 oktober.

In het project (OLD)Fashion(ed) ontwerpen een vijftal duo’s van ambachtslieden en jonge modeontwerpers een collectie kleding en bijbehorende accessoires. De collectie die voortkomt uit deze samenwerking wordt getoond tijdens Festival FASHIONCLASH (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door gerenommeerde choreografen, zoals Andrea Leine, Dario Tortorelli, Joost Vrouenraets en Ronald Wintjens. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.
FASHIONCLASH, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen, roepen (gepensioneerde) ambachtslieden op om hun kennis en vaardigheden te delen met jonge mode ontwerpers. Doel van de samenwerking tussen de deelnemers - de oudere (gepensioneerde) ambachtslieden en de jonge ontwerpers die samen de collecties maken, de (amateur)modellen van 65 jaar en ouder en de choreografen, is een uitwisseling en verrijking van hun kennis en kunde, en het honoreren van de behoefte van de ouderen om betrokkenheid en zichtbaar te zijn in het dagelijkse, actieve leven. Met de modeshows door oudere modellen wordt het beeld van ouderdom en het oudere lichaam in een nieuw daglicht gezet.

Festival de Nederlandse Dansdagen
Festival de Nederlandse Dansdagen is hét landelijke dansfestival dat jaarlijks in het eerste weekend van oktober de Nederlandse dans in zijn volle breedte aan een groot publiek toont. Van urban dance, klassiek ballet tot moderne dans, toonaangevende dansgezelschappen en jonge spraakmakende choreografen van Nederlandse bodem tonen de meest bijzondere en opvallende voorstellingen van het moment. Het festival brengt hernemingen, premières, work-in-progress en speciale festival-producties, de zogenaamde Dansdagen Specials. In 2014 vindt de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats op 3, 4 en 5 oktober.
www.nederlandsedansdagen.nl

FASHIONCLASH
FASHIONCLASH verbindt talent, verschillende kunstdisciplines, culturen en publiek door middel van mode. Het is een internationaal en interdisciplinair platform dat zich richt op een nieuwe generatie mode ontwerpers. Jaarlijks organiseert FASHIONCLASH een internationaal mode festival. De 6de editie van het 'FASHIONCLASH Festival' vindt plaats 12 t/m 15 juni 2014 in Maastricht.
www.fashionclash.nl

(OLD)Fashion(ed) is mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Cultuurparticipatie in het kader van het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst.
Distinguished Dreams is ontwikkeld in het kader van het project Eeuwige Jeugd, waarmee de Bank Nederlandse Gemeente en het BNG Cultuurfonds hun beider jubileum vieren, respectievelijk 100 en 50 jaar!

Facebook share  • 240x400 UGG Australia