24
Apr

Minister Ploumen opent tentoonstelling Fair Fashion Lab in Haagse Humanity House

Minister Ploumen opent tentoonstelling Fair Fashion Lab in Haagse Humanity House
Fotograaf: Rebke Klokke / Humanity House

Vandaag, exact één jaar na de schokkende ramp in kledingfabriek Rana Plaza te Bangladesh, heeft Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de tentoonstelling Fair Fashion Lab geopend in het Humanity House in Den Haag. Samen met de aanwezigen nam de minister één minuut stilte in acht om de ruim 1.100 slachtoffers van de ramp te herdenken.Minister Ploumen ondertekent Arne Hendriks’ ‘simple promise’, de belofte bij aankoop van een kledingstuk altijd te vragen waar en onder welke omstandigheden deze kleding is geproduceerd.
Fotograaf: Rebke Klokke / Humanity House


Fair Fashion Lab zoekt, samen met modeontwerpers, kunstenaars en onderzoekers, vanuit verrassende invalshoeken naar creatieve oplossingen voor de problemen in de kledingindustrie. Aan de tentoonstelling nemen deel: de kunstenaars TINKEBELL en Arne Hendriks, modeontwerpster Monique van Heist, trendwatcher Hilde Roothart, architectenbureau space&matter en Natascha van der Velden, onderzoekster aan de TU Delft. Zo vraagt Arne Hendriks bijvoorbeeld aan de bezoekers om een belofte te doen: Als je kleren koopt, vraag dan altijd waar en onder welke omstandigheden deze kleding is geproduceerd. En stelt Monique van Heist bijvoorbeeld het patroon van haar ‘protest jas’ beschikbaar aan het tentoonstellingspubliek. Klik hier voor meer informatie over de deelnemers en de invulling van de tentoonstelling.

Lisette Mattaar, directeur Humanity House: “Veel kledingbedrijven hebben inmiddels het Veiligheidsakkoord ondertekend en de overheid maakt zich hard voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in Bangladesh. Maar wat doen wij als consument? In het lab ervaren en leren bezoekers hoe ook zij een bijdrage, groot of klein, kunnen leveren”.Visuele impressie tentoonstelling Fair Fashion Lab - Fotograaf: Rebke Klokke / Humanity House


Herdenking slachtoffers fabrieksramp Rana Plaza Bangladesh
Minister Lilianne Ploumen stond tijdens het herdenkingsmoment van één minuut samen met de aanwezigen stil bij de ruim 1.100 slachtoffers van de fabrieksramp in Bangladesh. Ook stond de minister hier in haar toespraak bij de opening van de tentoonstelling uitgebreid bij stil.


Fotograaf: Rebke Klokke / Humanity House

Minister Lilianne Ploumen, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: “Een jaar na dato staat de schijnwerper nog vol op de Bengaalse textielindustrie. Pers, politiek en consument zijn ruw wakker geschud – en wakker gebleven. Die aandacht is cruciaal. Want het verbeteringsproces dat afgelopen jaar is gestart, moet onomkeerbaar worden.”

Facebook share  • 240x400 UGG Australia