02
May

FASHIONCLASH Festival 2014

FASHIONCLASH Festival 2014

FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het programma met modeshows, tentoonstellingen, Clash project, film, theater, dans, pop-up stores, lezingen en speciale projecten, geeft een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek. FASHIONCLASH Festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour. FASHIONCLASH Festival biedt podium aan meer dan 100 veelbelovende talenten uit binnen en -buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode.

Het festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het modeshow programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.

Waar, Hoe en Wat?
Locatie: 13 t/m 15 juni programma in de SAMdecorfabriek, voormalig decorfabriek van de Mosa aan de Meerssenerweg 215, achter Centraal Station Maastricht. 12 t/m 15 juni FASHIONCLASH Side Program, diverse locaties in Maastricht.
Entree: Toegang voor de Expositie, de Market en het meeste van het Side Program is gratis. Voor het Modeshow programma is er kaartverkoop. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via http://fashionclash.nl/tickets/ en op de locatie tijdens het festival.
Het spectaculaire programma van de 6de editie brengt samen meer dan 100 ontwerpers en kunstenaars afkomstig uit 30 landen. → meer informatie over programma en deelnemers

Modeshows
Het modeshow programma is een podium waar 40 aanstormende mode talenten hun collecties tonen maar waar je ook bijzondere dans en theater performances kan zien. Je kunt genieten van de collecties van Tom Van der Borgt, KRJST, STEINROHNER, Joelle Boers en Bregje Cox, Yojiro Kake, EUGENIALEJOS, Ima Mad en Uta Bekaia. Op de catwalk kun je ook collecties zien van mode studenten van MAFAD (Academie Beeldende Kunsten Maastricht). Kaarten zijn verkrijgbaar via http://fashionclash.nl/tickets/

Expositie
Thema voor de 6de editie is 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De expositie is samengesteld met werk van ontwerpers waar het thema een rol speelt zoals in het werk van Yoni Lefevre, Daniel Ramos Obregon en Stefanie Barz. Projecten (OLD)Fashion(ed) en VERWEVEN zijn een intergraal onderdeel van de Expositie. In VERWEVEN, een project van theater performer Nina Willems, vertellen we de verhalen van gewone mensen achter de kleren die ze dragen. Portretten van vijf vrouwen van verschillende leeftijden dienen als inspiratie voor 5 mode ontwerpers. Iedere ontwerper gaat naar aanleiding van een toegewezen portret een outfit ontwerpen voor de vrouw in kwestie; hij/zij verweeft het verhaal achter de vrouw in een nieuwe outfit. Toegang is gratis.

FASHIONCLASH Market
Ben je op zoek naar bijzondere fashion items, accessoires of sieraden van nieuwe ontwerpers en labels bezoek dan de designer market in de SAMdecorfabriek waar nieuwe mode labels en ontwerpers de mogelijkheid krijgen om werk te presenteren en te verkopen. In de market vind je kraampjes van o.a MLY, Stieglitz, Lore van Keer, Klekko, Amal Kiran Jana, Marina Stanimirovic, HEIMWEH, Plùs Que Ma Viè by Andrea Lazzari en veel meer. Toegang is gratis en betaalwijze is 'cash only'.

FASHIONCLASH Side Program 12 t/m 15 juni, diverse locaties in Maastricht
FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid over diverse locaties in Maastricht met pop-up
??stores, exposities, lezingen, Fashion Film Night Out en events in geselecteerde boetieks, horeca en bij culturele instellingen in Maastricht. FASHIONCLASH Side Program is een samengestelde selectie van wat Mode Maastricht te bieden heeft. FASHIONCLASH Side Program wordt geopend met aantal modeshows bij De Bijenkorf op 12 juni (vanaf 19 uur, toegang gratis). Aansluitend kun je bij de Fashion Film Night Out at Lumière Cinema genieten van mode films (kaarten te koop bij Lumière ). Verder zijn er niet te missen pop-up stores van Fashion Freax online platform, Trickle Down Fabrics en Off Strand collectief Londen. Meer over FASHIONCLASH Side Program → http://fashionclash.nl/fashionclash-side-program-2014/
Mode en dans gaan hand in hand tijdens FASHIONCLASH Festival en Nederlandse Dansdagen
Mode en dans gaan hand in hand. FASHIONCLASH en de Nederlandse Dansdagen bieden dit jaar jonge modeontwerpers en choreografen een uniek platform om de schoonheid die zij creëren te tonen. Met een tweetal bijzondere projecten, Distuingished Dreams en (OLD)Fashion(ed), worden dans en mode op een nieuwe wijze gepresenteerd aan het publiek.

In het project (OLD)Fashion(ed) ontwerpen een vijftal duo’s van ambachtslieden en jonge modeontwerpers een collectie kleding en bijbehorende accessoires. De collectie die voortkomt uit deze samenwerking wordt getoond tijdens Festival FASHIONCLASH (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door gerenommeerde choreografen, zoals Andrea Leine, Dario Tortorelli en Ronald Wintjens. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen. Doel van de samenwerking tussen de deelnemers - de oudere (gepensioneerde) ambachtslieden en de jonge ontwerpers die samen de collecties maken, de (amateur)modellen van 65 jaar en ouder en de choreografen, is een uitwisseling en verrijking van hun kennis en kunde, en het honoreren van de behoefte van de ouderen om betrokkenheid en zichtbaar te zijn in het dagelijkse, actieve leven. Met de modeshows door oudere modellen wordt het beeld van ouderdom en het oudere lichaam in een nieuw daglicht gezet.

Voor Distingiushed Dreams maken 10 succesvolle jonge choreografen en modeontwerpers in duo's samen een werk met studenten van de vooropleidingen dans Maastricht en Venlo. De gecreëerde werken wijken qua lengte en vorm af van het traditionele format waarin de choreografen en mode ontwerpers normaal gewend zijn hun werk te presenteren. De koppels die samen een nieuw werk creëren zijn choreograaf Jasper van Luijk en mode ontwerper Jivika Biervliet, choreograaf Cecilia Moisio en mode ontwerper Sara Vrugt, choreograaf Loïc Perela en het modelabel the fORS, choreograaf Melissa Ellberger en mode ontwerper Mieke Kockelkorn en choreograaf Katja Heitmann en mode ontwerper Annemarije van Harten. De werken beleven hun première op vrijdag 16 mei in de ECI Cultuurfabriek in Roermond voor een select publiek en zijn voor een breed publiek te zien tijdens FASHIONCLASH Festival (12 t/m 15 juni) en tijdens de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 3, 4 en 5 oktober. www.nederlandsedansdagen.nl


Facebook share  • 240x400 UGG Australia