13
May

Expo S.HO.E.S. in de Kunsthal Rotterdam trekt 114.000 bezoekers!

Expo S.HO.E.S. in de Kunsthal Rotterdam trekt 114.000 bezoekers!

Begin 2013 won het Modemuseum Hasselt de eerste MaakMee wedstrijd van de Kunsthal Rotterdam met de expo‘In Her Shoes’uit 2009. Op 1 februari 2014 ging die langverwachte expo dan ook in herwerkte vorm open in de Kunsthal Rotterdam onder de titel ‘S.H.O.E.S.’

“Sinds het openingsweekend was er al een serieuze toeloop met meer dan 4600 bezoekers. We mochten ook al meteen een heleboel fijne reacties ontvangen tot en met vragen uit Australië toe. Vanaf de perspreview op vrijdag 31 januari kon je al voelen dat de media-aandacht ook massaal was in Nederland en daarbuiten. Schoenen blijven nu eenmaal een massa mensen beroeren. En Nederland is dan ook nog een echt ‘schoenenland bij uitstek’. “ zegt Kenneth Ramaekers, directeur van het Modemuseum en curator van de originele tentoonstelling. “We konden dat al in 2009 vaststellen tijdens ‘In Her Shoes’ want ook toen zaten bij de getoonde schoenen niet alleen een heleboel Nederlandse ontwerpers, ook bij de bezoekers hadden ze een belangrijk aandeel. Die expo trok meer dan 24.000 bezoekers wat op dat moment een record was voor het Modemuseum. We stonden toen uiteraard nog niet zo ver als we vandaag staan met het Modemuseum. Ik ben er zeker van dat we vandaag de dag ook veel meer bezoekers zouden ontvangen met dezelfde expo, maar meer dan 100.000? Dat lijkt me heel erg sterk!’ zegt Kenneth Ramaekers.

“Als curator is dit een leerrijke ervaring geweest maar ook als directeur van een museum was het aangenaam om een andere werkwijze te leren kennen. De Kunsthal is een veel groter museum en dat merk je dan ook aan alles. Vooral de manier waarop de communicatie aangepakt werd was mooi om te zien. Een museum dat net vernieuwd is (de vernieuwd Kunsthal ging open gelijktijdig met S.H.O.E.S. op 1 februari) en een fijne wisselwerking tussen verschillende expo’s (‘Marimekko’ en ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’naast S.H.O.E.S.) blijkt duidelijk een succesformule te zijn. “ dixit Kenneth Ramaekers."

"In Her Shoes was één van die tentoonstellingen waarbij mode vanuit een andere invalshoek bekeken werd. Het grote succes destijds was dan ook niet verwonderlijk: vrouwen houden nu eenmaal van schoenen. Dat de tentoonstelling vier jaar later opnieuw hernomen kon worden, bewijst de kracht van het concept. Hasselt heeft met het Modemuseum dan ook een internationale cultuur-toeristische troef in handen. Dat wordt met deze cijfers opnieuw bewezen. Hopelijk hebben een deel van die bezoekers nu ook een stukje Hasselt leren kennen en kan dit een aanzet zijn om ons te bezoeken en nog andere troeven van de stad te ontdekken” , aldus Schepen van Cultuur Karolien Mondelaers.

Facebook share  • 240x400 UGG Australia