18
Jun

Succesvolle 6de editie van het FASHIONCLASH Festival

Succesvolle 6de editie van het FASHIONCLASH Festival

Van donderdag12 juni tot zondag 15 juni was Maastricht in de ban van het FASHIONCLASH Festival. De 6de editie van het internationale mode spektakel is met groot succes afgesloten. Volgens vele gasten, deelnemers en professionals was het zowel inhoudelijk als productioneel goed verzorgd. Het festival programma podium aan zo'n 200 talenten uit 30 landen uit Nederland, Duitsland, Polen, Engeland, Frankrijk, Servië, Italië, Peru, Estland, Portugal enz. Ze reisden af naar Maastricht om hun werk te tonen aan internationaal (vak) publiek. Het niveau was hoog en het programma bood voor elk wat wils.

Het Festival trapte af donderdag 12 juni met de activiteiten van het Side Program. Winkelend publiek werd getrakteerd met modeshows bij de Bijenkorf, pop-up presentaties bij diverse ondernemers en winkels, kortingen en acties en de Fashion Film Night Out met selectie korte fashion films. Gedurende de 4 dagen van het festival kon je bij Mosae Forum werk van ontwerpers kopen bij een van de pop-up stores van Strikks, Fashion Freax, Fee Division en Off Strand initiatief uit Londen. Voor het spektakel moest je naar de SAMdecorfabriek waar je kon genieten van de mode shows, performances en rondom het thema leeftijd samengestelde tentoonstelling. Voor het eerst bij de hoofdlocatie was designer market waar je daadwerkelijk werk van jonge ontwerpers kon kopen.

Modeshows en performances
Binnen het modeshow programma toonden ruim 40 aanstormende mode talenten hun collecties. Terug op de FASHIONCLASH catwalk was de afstudeer show van MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) met vier geslaagde afstudeer collecties van Milou van Esch, Dusty Thomas, Gelena Roizen en Lara Beckman. In de openingsshow showden de elf 3de jaars mode studenten, die zich onder de naam About 11 profileren, veel potentieel talent voor de toekomst.

Verder in de opening rijke collectie van Berlijnse duo STEINROHNER, elegante mannen collectie van Nederlandse label MCFOOL en IINUA collectie van Joelle Boers en Bregje Cox. Klapper van de avond kwam van Belgische top talent Tom van der Borgt waar we veel van gaan horen.
Zaterdag programma werd ingeluid met Distinguished Dreams, een project dat tot stand is gekomen in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen. Voor Distingiushed Dreams maakten 10 succesvolle jonge choreografen en modeontwerpers in duo's samen een werk met studenten van de vooropleidingen dans Maastricht en Venlo. De koppels die samen een nieuw werk creërden zijn choreograaf Jasper van Luijk en modeontwerpster Jivika Biervliet, choreograaf Cecilia Moisio en modeontwerpster Sara Vrugt, choreograaf Loïc Perela en het mode label fORS, choreograaf Melissa Ellberger en modeontwerpster Mieke Kockelkorn en choreograaf Katja Heitmann en mode ontwerper Annemarije van Harten.

Naast mode was er veel dans bij FASHIONCLASH Festival dit jaar. Twee performances van het project (OLD)Fashion(ed) gingen in premiere tijdens de opening. In het project (OLD)Fashion(ed) zijn er 4 groepen gevormd bestaande uit een choreograaf, een modeontwerper en een ambachtsman/vrouw. Eerste premiere, 'Dance if no one is watching', werd verzorgd door choreografe Dunja Jocic, groep modellen/dansers van 65 en ouder, en kostuums ontworpen door ontwerpster Romy van Eijk en metaalbewerker Ben van Berlo. Tweede premiere was een mooie solo van choreograaf Dario Tortorelli, ontwerpster Anke Huyben en papierschepper Leo Hoegen.

Tussen de twee shows van de laatste dag van het festival was het de beurt aan de choreografe Andrea Leine die het publiek ontroerde met een presentatie te midden van de expositie/market. Ontwerpster Linda Friesen en strovlechtster Ingrid Reinhoud verzorgden de kostuums voor een groep dames van 65 jaar en ouder.

Het project wordt verder getoond tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014) en sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.

Het niveau van de modeshows heel hoog dit jaar en dit werd ook bevestigd door collecties van de Hana Frisonsova, Petra Ptackova en Baiba Ladiga. Mannen collecties van Milica Vukadinovic, Likeme(N) en Zwyrd maakten ook indruk.

Laatste dag werd afgesloten met zeer sterke collecties van de Belgische KRJST, tropische collectie van Ciara Monahan, kleur- en materiaalrijke ODIO & Jakub Pieczarkowski uit Polen, schone collectie van HOWL by Maria Gluck, prachtige couture van Japanse ontwerper Yojiro Kake waar we zeker nog van gaan horen en de kindercollectie van JETPAQ. Ontwerper die de grootste reis moest afleggen, Ladron de Guevara uit Peru, was voor mij persoonlijk een van de verrassingen. Theater performer Milou van Duijnhoven sloot af met een indrukwekkende performance 'ICON' force me to watch.

Expositie
Thema voor de 6de editie was 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De expositie was dan ook samengesteld met werk van ontwerpers waar het thema een rol speelt zoals in het werk van Yoni Lefevre, Daniel Ramos Obregon, Ine de Haes, Kate Langrish Smith, Stefanie Barz en VERWEVEN installatie. In VERWEVEN, een project van theater performer Nina Willems, vertellen we de verhalen van gewone mensen achter de kleren die ze dragen. Portretten van vijf vrouwen van verschillende leeftijden dienen als inspiratie voor 5 mode ontwerpers. Iedere ontwerper gaat naar aanleiding van een toegewezen portret een outfit ontwerpen voor de vrouw in kwestie; hij/zij verweeft het verhaal achter de vrouw in een nieuwe outfit.

FASHIONCLASH Market
Tussen de shows door konden de bezoekers shoppen bij dertigtal kraampjes met bijzondere fashion items, accessoires en sieraden van jonge ontwerpers. In de market kon je werk ontdekken en kopen van o.a Olga Jazepova, Stieglitz, Kombokolor, Lore van Keer, Klekko, Amal Kiran Jana, Marina Stanimirovic, Kaoru Oshima, Plùs Que Ma Viè by Andrea Lazzari en veel meer.

FASHIONCLASH Festival is een onderdeel van Mode Maastricht, Cultuurzomer Maastricht en Festival Platform Limburg.

Klik hier om meer foto's te zien: http://modeagenda.nl/gallery/111/fashionclash-festival-2014-photos-by-peter-stigter

F
oto credits: Peter Stigter

Facebook share  • 240x400 UGG Australia