05
Nov

Wool Week 2014: Live naturally and choose wool!

Wool Week 2014: Live naturally and choose wool!


Gisteravond werd onder grote belangstelling de Nederlandse Wool Week  2014 op feestelijke wijze geopend in Pistache aan het Frederiksplein in Amsterdam. Deze wollige week - die loopt tot 9 november - is een initiatief van The Campaign for Wool en brengt de bijzondere, natuurlijke kwaliteit van wol onder de aandacht. Centraal staat de tentoonstelling in Pistache waar iconische wollen items uit het verleden worden gekoppeld aan de ideeën van hedendaagse designers, maar ook op andere plekken in de stad kan met de Tour de Wool het veelzijdige karakter van wol ontdekt worden.

Wol voelt zich al eeuwenlang thuis in de wereld van mode, interieur en werkkleding en daarom is als thema voor deze inmiddels derde Nederlandse Wool Week gekozen voor de historie van wol in zijn algemeenheid en Nederland in het bijzonder. De expositie in Pistache geeft een overzicht van iconische wollen items uit het verleden én laat de vernieuwende visie van hedendaagse designers hierop zien.
Zo verdiepte Sjaak Hullekes zich aan de hand van het succesvolle boek van Stella Ruhe - Visserstruien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen -  in de authentieke vissertrui en blies hij het kledingstuk modern leven in. Bas Kosters ging in samenwerking met de breiende senioren van Granny’s Finest aan de slag met de geitenwollen sok.

Claes Iversen en Suitsupply belichtten wol in relatie tot respectievelijk couture en het mannenpak, terwijl studenten van de Meesteropleiding Coupeur traditionele rijkleding van wollen Donagal tweed vervaardigden. Paul Bellaart brengt een fotografische ode aan de ‘Liever naakt dan namaak’  campagne waarmee  The Woolmark Company in de jaren zestig furore maakte. Anbasja Blanken, Liselore Frowijn en Maison the Faux customizeden klassieke wollen dames jassen van Milo Fashion en ontwerper Jan Boelo heeft zich laten inspireren door het ceremoniële militaire uniform van wol. De geschiedenis van het wereldberoemde Leids laken is diep weggezonken in het geheugen van Nederland, maar Museum de Lakenhal brengt daar nu verandering in en gaf kunstenaar Christie van der Haak de opdracht om een ‘Nieuw Leids Laken’ te ontwerpen.

Locatie: Pistache, Frederiksplein 6, Amsterdam
Openingstijden: woensdag 5 t/m vrijdag 7 november van 13.00-17.00 uur / zaterdag 8 november van 14.00-17.00 uur

Wool pop-up shop & Tour de Wool Amsterdam 2014
Op zaterdag 8 november opent in Pistache voor 1 dag een unieke pop-up shop. Hier vind je onder meer Oliver het Ram, de nieuwe knuffel van Anne-Claire Petit die is gemaakt van 100% Merino wol en de grappige vlinderdasjes van Wool & Water waarmee je hond of kat volledig in stijl voor de dag komen. Eugenie Ligthart verkoopt haar op ambachtelijke wijze gemaakte pellerines van vervilte wol en bij Bugaboo kan je een Merino wollen baby dekentje laten customizen. De Wool pop-up shop is geopend tussen 14.00 en 17.00.

Maar er is nog veel meer te doen tijdens de Wool Week 2014:

- Van 3 tot 9 november is in Amsterdam de Tour de Wool uitgestippeld langs mode en interieurwinkels die affiniteit met wol hebben. Zo vind je bij Sukha handgebreide vesten die gemaakt worden door vrouwen in Nepal en kan je bij Restored terecht voor een warme winterjas van Merino wol van First of August (FoA). Bij byAMFI ontdek je de collectie shawls, dekens en kussens van Winter in Holland en wie op zoek is naar een 100% wollen stof om een stoel of bank mee te bekleden kan terecht bij één van de vijf winkels die de meubelstoffen van De Ploeg voeren. Op de website van The Campaign for Wool is een overzicht te vinden van de volledige Tour de Wool om wol te shoppen in de stad óf online.

- Bij De Bijenkorf in Den Haag is van 3 t/m 9 november de bijzondere collectie van Nanna van Blaaderen te zien en te koop. Met haar in merino wol gebreide mode en home textiles wil Nanna van Blaaderen de schoonheid van de natuur vertalen en tegelijkertijd een duurzame  bijdrage aan onze aarde leveren.

-Op Donderdag 5 november geeft Stella Ruhe - bekend van het vorig jaar verschenen boek Visserstruien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen – een lezing over wollen, handgebreide visserstruien die lange tijd een haast vergeten onderdeel van ons nationaal erfgoed vormden, maar nu zijn herontdekt. Locatie: Pistache, Frederiksplein 6, Amsterdam. Lezing van 14.00 – 15.00. De entree is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren via aanmelden@wool.com

De volledige agenda van de Wool Week 2014 en de Tour de Wool-deelnemerslijst is te vinden op www.campaignforwool.nl

Facebook share  • 240x400 UGG Australia