05
Dec

Vijfde Cultuurfonds Mode Stipendium voor Mark van Vorstenbos en Twan Janssen van YOUASME MEASYOU

Vijfde Cultuurfonds Mode Stipendium voor Mark van Vorstenbos en Twan Janssen van YOUASME MEASYOU

Ontwerper Mark van Vorstenbos en kunstenaar Twan Janssen van het Nederlandse knitwear label YOUASME MEASYOU ontvingen gisteren het 5e Cultuurfonds Mode Stipendium. De feestelijke ceremonie was onderdeel van het 2014 FASHION SYMPOSIUM, georganiseerd door Dutch Fashion Foundation. Het innovatieve duo ontving de cheque ter waarde van 50.000 euro en de wisseltrofee uit handen van voorganger Jan Taminiau.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds in nauwe samenwerking met Dutch Fashion Foundation. Het stipendium, bij het fonds ingesteld door een anonieme mecenas, is de grootste financiële onderscheiding die een modevormgever in Nederland kan ontvangen. Dit jaar werden knitwear ontwerper Mark van Vorstenbos en kunstenaar Twan Janssen van YOUASME MEASYOU erkend als onderscheidend Nederlands talent met internationaal aanzien.

YOUASME MEASYOU werd in 2010 gelanceerd met als basis een ‘Familie van Founders’. Meer dan een ‘funding crowd’ vertegenwoordigen de Founders de visie van YOUASME MEASYOU. In plaats van individualiteit neemt YOUASME MEASYOU juist dat wat we met elkaar delen als uitgangspunt. Iedereen kan ‘founder’ worden en daarmee toegang krijgen tot intieme collectie-previews en sales in innovatieve settings als ‘virtual reality stores’ of exposities met bevriende kunstenaars, waarbij Van Vorstenbos en Janssen persoonlijk de hoog kwalitatieve producten en hun maakproces toelichten. Het toewijzingscomité prijst met name de geïntegreerde en innovatieve aanpak van het business model waarmee YOUASME MEASYOU reflecteert en reageert op zeer eigentijdse ontwikkelingen. Het rapport noemt Mark van Vorstenbos en Twan Janssen pioniers en wegbereiders voor globaal opererende niche merken die nieuwe waarden als inclusiviteit, transparantie en de sociale waarden van slow fashion binnen de parameters van ‘high end fashion’ brengen.

Couturier Jan Taminiau, die het Cultuurfonds Modestipendium in 2013 ontving, overhandigde ‘zijn’ wisseltrofee - een ontwerp van Atelier Ted Noten uitgevoerd door Freedom of Creation - aan het duo Vorstenbos Janssen.

Mark van Vorstenbos en Twan Janssen waren zichtbaar ontroerd door de erkenning. Zij spraken: “We zijn wel echt zó ontzettend blij met deze erkenning! Voor ons een bewijs dat integriteit en lef uiteindelijk altijd iets oplevert. Juist op zo’n dag als vandaag hopen we hiermee een hele nieuwe generatie vormgevers te inspireren om zelf hun eigen nieuwe wegen te bedenken.”

Het Cultuurfonds Mode Stipendium is in het leven geroepen door een mecenas met visie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds biedt particulieren, stichtingen en bedrijven verschillende mogelijkheden om geld te schenken binnen het culturele veld. Zo kan men een stipendium of een CultuurFonds op Naam oprichten, ook is het mogelijk eenmalig geld te geven voor een specifiek werkterrein. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.


Facebook share  • 240x400 UGG Australia